Nieuws

IFIAR: 'Auditkwaliteit moet sneller verbeteren'

Het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) is niet tevreden met de snelheid waarmee de kwaliteit van audits verbetert en heeft daarom nieuwe afspraken met de big six gemaakt om de kwaliteit meetbaar te verbeteren.

Dat meldt de IFIAR naar aanleiding van de inspectieresultaten van alle leden (waaronder de AFM) in 2015 bij de zes grootste accountancynetwerken (PwC, Deloitte, KPMG, EY, Grant Thornton en BDO).  Bij 43 procent van de geïnspecteerde audits bij oob's werd er tenminste 1 tekortkoming geconstateerd. Voor 2014 was dit 47 procent.

Het gaat net als in voorgaande jaren voornamelijk mis bij internal control testing (23 procent van de tekortkomingen), fair value measurement (18 procent) en revenue recognition (15 procent), met dit jaar ook een uitzonderlijke stijging van het aantal fouten bij risk assessments (14 procent, 7 procent in 2014).

IFIAR en de big six hebben naar aanleiding van de resultaten afgesproken om het aantal tekortkomingen met tenminste 25 procent te verminderen in de komende vier jaar. "IFIAR is ondanks de daling van het aantal tekortkomingen met 4 procent nog niet tevreden over de inspanningen van de kantoren om de tekortkomingen in kwaliteit te begrijpen en op te lossen. De resultaten laten een gebrek aan consistentie zien in de uitvoering van audits en benadrukken onze zorgen over de kwaliteit van de interne quality-managementsystemen", aldus  Janine van Diggelen, voorzitter van de IFIAR en hoofd van de AFM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.