Nieuws

Klachttermijn tuchtrecht wordt zes jaar

Is de driejaarstermijn om een tuchtklacht in te dienen nu nog ‘voor de dommen’, straks is er nog maar één termijn: die van zes jaar.

In een recente opinie laat Jan Achten zien dat de huidige driejaarstermijn voor het indienen van een tuchtklacht makkelijk kan worden omzeild en daarom, in zijn woorden, alleen geldt 'voor de dommen’. 

Volgens het Wetsvoorstel aanvullende maatregelen accountantsorganisaties is het de bedoeling de termijn van drie jaar te schrappen (artikel I-II). Deze relatieve termijn gaat lopen op het moment dat op basis van objectieve feiten omstandigheden redelijkerwijs kan worden aangenomen dat de klager de op de hoogte was van de feiten waarover hij klaagt. Als de klager deze termijn overschrijdt, wordt diens klacht niet inhoudelijk behandeld.

Daarnaast is er een absolute termijn van zes jaar, die inhoudt dat er tussen het moment dat de klacht wordt ingediend en het moment dat de beklaagde feiten zich voordeden niet meer dan zes jaar mogen zitten. Volgens het wetsvoorstel geldt straks alleen die zesjaarstermijn nog.

Volgens de memorie van toelichting (2.7) is het schrappen van de driejaarstermijn met name bedoeld om een einde te maken aan de onduidelijkheid over het moment van aanvang. Vergelijkbare beroepsgroepen met een wettelijk tuchtrecht hanteren een termijn van drie, vijf of tien jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.