Nieuws

'Miljoenenclaim fiscus dreigt voor FC Twente'

Het is nog lang niet zeker of FC Twente de bestuurlijke en financiële crisis zal overleven. Fiscalisten houden rekening met een fiscale claim die de geplaagde voetbalclub FC Twente nog boven het hoofd hangt. Die kan in de miljoenen lopen.

"Het lijkt mij dat er nog een fiscale afrekening kan komen als FC Twente inderdaad een transfervergoeding niet goed heeft verantwoord", zegt Edwin Veele, fiscalist van Tax Consultants International , een bureau voor internationaal belastingadvies. "Ik acht het waarschijnlijk dat de fiscus hier onderzoek naar gaat doen. Zeker nu de zaak zo in het nieuws is."

De kwestie draait om een betaling van 1,8 miljoen euro van FC Twente aan Zoran Pavlovic. Dat is de zaakwaarnemer van voetballer Dusan Tadic, die in 2014 door FC Twente werd verkocht aan een Engelse voetbalclub. De betaling aan de zaakwaarnemer was onderdeel van de transfer van de voetballer naar Engeland, waarvoor FC Twente 13 miljoen euro voor ontving.

De voetbalclub zou de betaling aan de zaakwaarnemer buiten de boeken hebben gehouden. De uitgaven zouden verwerkt zijn in nepfacturen die de zaakwaarnemer aan de voetblaclub heeft gestuurd. Zeven ton is inmiddels betaald, de rest wordt nog gevorderd door Pavolvic. FC Twente heeft de KNVB hierover niet eerder ingelicht, hoewel de club onder financieel toezicht stond van de voetbalbond.

Onderzoeker Ben Knüppe haalde deze kwestie aan in zijn gisteren verschenen rapport over de governance en financiën van FC Twente. Daarin deed hij diverse aanbevelingen, voornamelijk op het gebied van de governance. Op zijn aanraden hebben de bestuurders gisteren hun functie neergelegd. Alleen voormalig FNV-baas Ton Heerts mag blijven. Hij zou pas heel laat door hebben gehad dat er iets rammelde bij de voetbalclub.

Knüppe, voormalig bestuurder van Dexia en curator van de DSB-bank, heeft ook gekeken naar het financieel gedrag van FC Twente. Hij bevestigt in grote lijnen de betaling aan de zaakwaarnemer van 1,8 miljoen euro, maar weet niet hoe de afhandeling van deze zaak precies verloopt. "Ingewikkelde dossiers zoals Tadic/Pavlovic zullen geïnventariseerd moeten worden", zo houdt Knüppe zich op de vlakte.

Ook Mario de Laat verwacht dat deze boekhoudfraude ernstige fiscale gevolgen kan hebben voor FC Twente. Hij is fiscalist en partner van AXP accountants en belastingadviseurs, gespecialiseerd in sportfiscaliteit. "Als blijkt dat bepaalde facturen een foute omschrijving hebben, kan het zo zijn dat de fiscus de aftrekbaarheid niet erkent. Dan zal FC Twente daar nog vennootschapsbelasting moeten afdragen. Als er is gefactureerd met omzetbelasting, dan wordt die ook nageheven."

Daarnaast kan FC Twente nog worden aangeslagen voor achterstallige loonbelasting. "Dat is als dit bedrag van 1,8 miljoen euro terecht komt bij de speler. De fiscus kan dit bedrag beschouwen als een netto betaling aan een speler in dienstbetrekking tot de club. Dat betekent dat over dit bedrag nog loonbelasting en sociale premies moeten worden afgedragen. Het maakt fiscaal gezien niet uit dat die speler niet meer in dienst was van FC Twente. De betaling is gedaan binnen de relatie van de arbeidsovereenkomst."

Verder acht De Laat het ook mogelijk dat FC Twente nog wordt beboet wegens het indienen van opzettelijke foutieve belastingaangiften. "Deze vergrijpboete kan honderd procent bedragen van het bedrag dat niet juist is opgegeven", besluit De Laat. "Ik weet niet of dit werkelijk zal gebeuren, maar reëel is het risico wel."

Fiscalist Veele wijst erop dat andere voetbalclubs in het verleden op dezelfde wijze in aanvaring zijn gekomen met de Belastingdienst. “Dit speelde ook bij Ajax, Feyenoord en NAC. Ajax verloor een rechtszaak tegen de fiscus. Feyenoord en NAC troffen een schikking."

Bij de gemeente Enschede wacht men de ontwikkelingen met belangstelling af. De gemeente is bereid om financieel garant te staan voor FC Twente, op voorwaarde dat er geen nieuwe lijken uit de kast komen. "We zijn ons ervan bewust dat er voor FC Twente nog een fiscale claim kan volgen", zegt woordvoerder Bart Scholten van Enschede. "Of dit risico inderdaad aanwezig is en welke gevolgen dat zal hebben voor FC Twente, wordt nu onderzocht."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.