Nieuws

Nederland telt 38 bankiers die miljoen of meer verdienen

Nederland telde in 2014 in totaal 38 bankiers die 'high earners' zijn, oftewel, jaarlijks meer dan een miljoen aan salaris verdienen. In de hele EU zijn dat er 3.865.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Bankautoriteit (EBA). Bij elkaar verdienden de 38 bankiers in Nederland bijna 53 miljoen euro, iets meer dan 1,4 miljoen per bankier. Het aantal high earners in Europa steeg met 21,6 procent ten opzichte van 2013, toen er nog 3.178 high earners waren.

Het onderzoek van de EBA keek ook naar bonussen en hoe die zich tot de salarissen verhouden. Daaruit blijkt dat de variabele beloning gemiddeld 84 procent van het vaste salaris bedraagt. Er zijn wel grote verschillen te zien per soort bankier. Zo bedraagt de bonus bij Nederlandse vermogensbeheerders  maar liefst 278 procent van het vaste salaris, ver boven het gemiddelde.

In heel Europa daalde de gemiddelde verhouding tussen het variabele en vaste loon van high earners in 2014 van 317 procent in 2013 naar 127 procent in 2014. Voor alle bankmedewerkers in de EU daalde dit van gemiddeld 104 procent in 2013 naar 65 procent in 2014.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.