Nieuws

Fraudeonderzoek Noord-Ierse KPMG'ers breidt zich uit

Vier voormalig senior partners van KPMG Noord-Ierland worden naast het sjoemelen met cijfers bij hun persoonlijke investeringsbedrijf er ook van verdacht te hebben geïnvesteerd in het bedrijf van een zakenman die later werd veroordeeld wegens bankfraude.

Dat meldt het Ierse Independent. Eind november vorig jaar werden de vier partners van KPMG gearresteerd op verdenking van belastingfraude. KPMG bevestigde destijds dat het gaat om Jon D'Arcy, chairman Audit and Transaction Services, Eamonn Donaghy, het hoofd van de belastingpraktijk, Paul Hollway, hoofd Corporate Finance KPMG Ierland en Arthur O'Brien, die audit- en adviesdiensten levert.

De vier hebben in 2005 een investeringsbedrijf opgericht genaamd JEAP, afgeleid van hun voorletters. JEAP investeerde voornamelijk in vastgoed en rapporteerde flinke verliezen tussen 2008 en 2010. Het onderzoek zou zich aanvankelijk alleen hebben toegespitst op de persoonlijke belastingzaken van het viertal en hoe zij de verliezen van JEAP daarin hadden verwerkt, maar richt zich nu ook op een investering van bijna 1 miljoen euro in een bedrijf waarvan de topman Trevor McClintock is veroordeeld voor bankfraude.

De vier hebben inmiddels lopende het onderzoek ontslag genomen bij KPMG. KPMG zegt dat de zaak "alleen gerelateerd is aan de persoonlijke zaken van de vier individuen en niet gerelateerd is aan de zaken of de klanten van KPMG". JEAP was echter wel officieel gevestigd op het adres van het Noord-Ierse KPMG-hoofdkantoor in Belfast. Daarbij zijn de statuten opgesteld door KPMG en werden de boeken van JEAP ook door KPMG gecontroleerd. KPMG zegt volledig mee te werken met onderzoek.

Bron: Independent

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.