Nieuws

Henk Langendijk: 'Waardering Value8 boterzacht'

Volgens verslaggevingsexpert Henk Langendijk is de waardering van beursfonds Value8 boterzacht. "Deze modellen zijn gebaseerd op winsten die je zelf schat, op toekomstig geluk."

Langendijk, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Nyenrode, zegt dat in de Telegraaf van 12 mei. Hij reageert daarmee op een eerder door Follow the Money gepubliceerde analyse van de onafhankelijke financiële analist Roel Gooskens. Deze vergelijkt de activiteiten en de wijze van winstberekening van het door voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries opgerichte Value8, met die van het vroegere Begemann van Joep van den Nieuwenhuyzen.

Gooskens richt zijn kritiek op de fragiele basis van Value8. Het bedrijf participeert in een aantal andere bedrijven en plakt op die deelnemingen ieder jaar een nieuwe (papieren) waarde. Hogere waarderingen leiden op papier tot winst, terwijl die bedrijven niet verkocht zijn en de hogere waarde dus niet daadwerkelijk in kasgeld is omgezet. Volgens Gooskens "verdient Value8 geen geld". Na de publicatie door Gooskens zakte de koers van Value8 met twintig procent.

Woensdag stelde De Vries in een brief aan de aandeelhouders dat het hanteren van de internationale verslaggevingsregels IFRS de gehanteerde werkwijze voorschrijven. De suggestie dat Value8 in strijd zou handelen met het voorzichtigheidsbeginsel werpt hij ver van zich. "Dat beginsel bestaat niet meer: IFRS gaat uit van fair value en niet anders."

Verder zou Value8 geen opening van zaken kunnen geven over de waardering van sommige deelnemingen, omdat dit "de concurrentiepositie zou kunnen schaden".

"De waardestijging moet in de winst- en verliesrekening gepresenteerd worden. Vroeger kon dat niet, maar onder de boekhoudregels van IFRS wel", zo bevestigt Henk Verhoek, verslaggevingsdeskundige bij de NBA en vanuit die functie waarnemer bij de Raad van de Jaarverslaggeving, in De Telegraaf.

Grootste kritiekpunt op Value8 is dat De Vries in zijn tijd bij de VEB een uitgesproken voorvechter was van transparantie. Het feit dat Gooskens' artikel zoveel invloed heeft "wijst er wel op dat beleggers zich onvoldoende comfortabel voelen bij de beschikbare informatie", erkent De Vries, die daarop concludeert meer aan investor relations te moeten doen.

Een polemiek over gehanteerde IFRS-grondslagen lijkt hem echter niet echt zinvol, "zeker niet als dat gebeurt over de rug van ons bedrijf Value8", schrijft De Vries in zijn brief aan de aandeelhouders.

Volgens een gisteren door hoofdredacteur Eric Smit van Follow the Money gepubliceerd commentaar gaat het publieke debat echter in feite niet over de gehanteerde grondslagen, maar in hoeverre de waarderingen van Value8 discutabel zijn of niet. "Ofwel: in hoeverre Value8 een hete luchtballon is."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.