Nieuws

Accountant van Value8 is onderwerp van 'reguliere inspectie' AFM

De handtekening van de controlerend accountant onder de jaarcijfers van Value8 over boekjaar 2023 laat mogelijk langer op zich wachten. De accountant is onderwerp van "regulier onderzoek" door toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Investeringsmaatschappij Value8 kwam eind maart met voorlopige cijfers over 2023 naar buiten en gaf daarbij aan dat de gecontroleerde cijfers naar verwachting "in de tweede helft van april" worden gepubliceerd, omdat de accountant "een vertraging in het controleproces verwacht".

Dat heeft alles te maken met een reguliere inspectie van de controlerend accountant door de AFM, meldt ook beleggersorganisatie VEB. Die inspectie heeft betrekking op de controle over het boekjaar 2022.

Het handelsbericht van Value8 geeft geen nadere informatie over de vertraging in het controleproces rondom de jaarcijfers over 2023 en de inspectie door de AFM. Volgens de VEB heeft de toezichthouder mogelijk het controledossier bij CFA opgevraagd, om de kwaliteit van de controle te toetsen. Dat moet duidelijk maken of het dossier genoeg inzicht geeft in het controlewerk en de oordeelsvorming van de accountant. Wellicht kijkt de AFM ook naar de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB).

CFA

Value8 wist na een lange zoektocht uiteindelijk een Portugees accountantskantoor te vinden om de controle van het beursfonds te verrichten. Accountantsorganisatie CFA uit het Portugese Aveiro verkreeg in het voorjaar van 2023 een oob-vergunning van toezichthouder AFM en werd in juni door Value8 benoemd als accountant, zowel voor de jaarrekeningcontrole over 2022 als voor boekjaar 2023.

CFA werkt daarbij samen met een Nederlandse accountant, die namens het Portugese kantoor de jaarcijfers aftekent. De VEB spreekt op de eigen website van een "soort zzp-constructie". De Nederlandse accountant gaf eind juni vorig jaar een goedkeurende verklaring af bij de jaarcijfers van Value8 over 2022.

CFA heeft eerder aangegeven ook de jaarrekeningcontrole over boekjaar 2023 van de IEX Group en MKB Nedsense te zullen verrichten. Value8 is grootaandeelhouder van die beide bedrijven. Een recent persbericht van mediabedrijf IEX maakt ook melding van voorlopige jaarcijfers, maar spreekt niet over mogelijke vertraging bij de accountantscontrole.

Kritisch

De VEB herhaalt op de eigen website de eerdere kritiek van de beleggersorganisatie op de Portugal- en Cyprusroute die enkele kleinere beursfondsen inmiddels gebruiken om een oob-accountant te vinden. "Een 'buitenlandroute' is toegestaan, maar de komst van buitenlandse kantoren die bovendien geen ervaring hebben met de jaarrekeningcontrole van beursgenoteerde bedrijven is omstreden", aldus de VEB.

De beleggersorganisatie wijst in het geval van Value8 ook op een aantal specifieke bedenkingen bij de jaarrekening over 2022, zoals het hanteren van de beurskoers van een drietal bedrijven voor de waardering op de balans van Value8. "Bij alle drie is de investeringsmaatschappij nog steeds grootaandeelhouder. Maar de handel is extreem dun, dus de vraag is of de beurskoers een adequate reflectie is van de fundamentele waarde", meent de VEB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.