Nieuws

Nieuwe topman Toshiba na boekhoudschandaal

Toshiba heeft Satoshi Tsunakawa aangesteld als nieuwe bestuursvoorzitter. Dat meldt het Japanse elektronicaconglomeraat vrijdag. Hij is de definitieve opvolger van Hisao Tanaka, die in juli opstapte na een boekhoudschandaal bij het bedrijf.

Tsunakawa was al werkzaam bij Toshiba als vicebestuursvoorzitter en hoofd van de divisie voor medische apparatuur. Shigenori Shiga wordt benoemd als nieuwe voorzitter van het concern. De aandeelhouders moeten nog wel instemmen met de aanstellingen.

Topfunctionarissen bij Toshiba bleken jarenlang te hebben gerommeld met cijfers, waardoor de afgelopen jaren 152 miljard yen winst te veel in de boeken was gezet. Toshiba voert een omvangrijke reorganisatie door en doet verschillende bedrijfsonderdelen van de hand om weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. De producent van onder meer kernreactoren, geheugenchips en laptops is nog in dubio over het afstoten van de pc-tak, die ook zelfstandig winstgevend is.

Toshiba heeft een zaak aangespannen tegen vijf voormalige topfunctionarissen vanwege de fraude, onder wie Tanaka. Sinds het vertrek van Tanaka gaf Masashi Muromachi als interim leiding aan het in Tokio gevestigde bedrijf. Muromashi blijft aan als adviseur bij Toshiba.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.