Nieuws

'Situatie Pensioenfonds Accountancy heel bijzonder'

Veel kleine pensioenfondsen hebben het moeilijk. Toch is de situatie van het Pensioenfonds Accountancy uitzonderlijk.

De benarde situatie van het Pensioenfonds Accountancy is een geval apart, zegt Jaap Harmsen, pensioenspecialist van Pensioen Perspectief. Vorige week werd bekend dat de dekkingsgraad 64 procent was. De pensioenrechten over 2015 werden gekort en de premie ging omhoog.

"Dit is anders dan bij andere pensioenfondsen", vertelt Harmsen. "Omdat het pensioen tot 2015 volledig herverzekerd was bij Aegon. Het herverzekerde pensioen heeft een dekkingsgraad van honderd procent. Het contract met Aegon liep echter af en werd niet verlengd."

"Dat kon ook niet tegen de oude voorwaarden. Geen verzekeraar kan met de huidige lage rente tegen een acceptabele premie nog garanties geven voor de hoogte van pensioenuitkeringen. Daarom moest het Pensioenfonds Accountancy starten met het zelf beleggen van de pensioengelden."

Dat eigen beheer is nooit gemakkelijk, zegt Harmen, maar nu met de huidige lage rente al helemaal niet. "Bovendien hebben veel kleine pensioenfondsen het tegenwoordig toch al moeilijk."

Het pensioenfonds overweegt aansluiting bij een apf, een algemeen pensioenfonds. Dat voert verschillende pensioenregelingen tegelijk uit, waarbij de ingelegde vermogens gescheiden blijven. Bij een apf zijn de uitvoeringskosten aanzienlijk lager dan bij een klein zelfstandig pensioenfonds.

"Maar ook hier zitten risico's aan", waarschuwt Harmsen. "Er zijn er nu al zeven in oprichting, maar dat zijn er teveel voor de pensioenmarkt. Sommige daarvan zullen het dan ook niet gaan redden. Maar welke dat zijn valt niet te voorspellen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.