Nieuws

Zware korting op pensioenopbouw accountants

Het Pensioenfonds voor de Accountancy verlaagt opgebouwde rechten van deelnemers drastisch. Een gemiddelde accountant levert straks bijna 150 euro pensioen per jaar in. Herstel is nog niet in zicht.

Dat heeft het pensioenfonds bekendgemaakt. Aangesloten accountantskantoren en de deelnemers zijn vorige week via een webinar bijgepraat, aldus voorzitter Jan Raaijmakers van het Pensioenfonds voor de Accountancy (PFA). Gisteren zijn de deelnemers geïnformeerd. Het pensioenfonds kort de pensioenopbouw over 2015 met ruim een kwart (25,71 procent). Voor 2016 wordt de pensioenopbouw met 13,3 procent verlaagd.

In februari berichtte het pensioenfonds al dat het moest korten op de pensioenopbouw en dat de premies werden verhoogd. Dit vanwege een zeer lage dekkingsgraad. Toen was er nog sprake van een korting op de opbouw van 3,5 procent. De zware kortingen gaan in per september dit jaar en maart 2017.

"We hebben heel slecht nieuws voor accountantskantoren en hun werknemers", zegt Raaijmakers in een toelichting. "In overleg met De Nederlandsche Bank hebben we besloten om de noodzakelijke korting op de pensioenopbouw in een kéér door te voeren, in plaats van in de gebruikelijke twaalf jaar."

Dat kost deelnemende accountants gemiddeld een tot drie procent pensioenuitkering op de pensioendatum, zo heeft het PFA berekend. "De pensioenopbouw over eerdere jaren dan 2015 blijft onaangetast", zegt Raaijmakers. "Die zit in een garantiefonds bij een verzekeraar. De pensioenuitkering daarvan blijft onaangetast."

In een rekenvoorbeeld heeft PFA laten zien dat een veertigjarige accountant met een salaris van 40.000 euro 147 euro per jaar minder ontvangt aan ouderdomspensioen. "Maar we doen ons uiterste best om dit tekort in te lopen", belooft Raaijmakers. "Aan de 180 aangesloten accountantskantoren hebben we voorgesteld om met terugwerkende kracht tot 2015 een premieverhoging door te voeren van 17 naar 19 procent. Dat is uiteraard geen verplichting Maar zonder hogere premie moeten wij de toekomstige pensioenopbouw verder verlagen."
Raaijmakers beseft dat de boodschap moeilijk is voor accountantskantoren. "Zeker niet alle kantoren zijn in staat om die premieverhoging op te brengen. We hebben veel kritische vragen gekregen en dat begrijp ik heel goed. Kantoren moeten nu weer een communicatietraject opzetten voor hun personeel."

De kortingen en de verhoging van de premie voorkomen niet dat de pensioenopbouw in de toekomst lager gaat uitvallen voor deelnemende accountantskantoren en hun werknemers. De pensioenopbouw was al verlaagd van 1,75 naar 1,5 procent, maar valt uiteindelijk in 2017 terug naar 1,25 procent.

Toch is er weinig gemopperd, zo geeft de voorzitter aan. "Er is begrip, men is bekend met de situatie dat de meeste pensioenfondsen het helaas moeilijk hebben. Ik denk dat er in 2017 ook veel andere  pensioenfondsen kortingen moeten gaan doorvoeren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.