Nieuws

'Accountant Value8 eerder betrokken bij schandaal'

De controlerend accountant van Value8 blijkt eerder in opspraak te zijn geweest bij een zaak rond Rotterdamse kaartenmaker AND Publishers.

Dat schrijft website Follow the Money. De betrokken partner van accountantskantoor Mazars zou een zogenoemd 'activeringstrucje' van AND jarenlang hebben goedgekeurd. Het bedrijf zette de ontwikkelingskosten van een database als activa op de balans. Uiteindelijk moest het bedrijf daardoor in 2011 alle ontwikkelingskosten - 10,9 miljoen euro - afboeken.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sprak bij het uitkomen van het AND-schandaal van een "slapende accountant". Value8 heeft deze week gezegd dat een accountantswissel niet op de agenda staat van zijn aandeelhoudersvergadering op 15 juni.

De partner zal volgens Mazars bij de AvA aanwezig zijn vanwege de verantwoording over de jaarrekening die wordt afgelegd door de raad van bestuur en de rvc van Value8 tijdens de AvA. Mazars zegt verder geen uitspraken te doen over individuele klanten.

Value8

Het beursfonds Value8 belegt in ruim twintig mkb-bedrijven. Op papier hebben die bedrijven een bepaalde waarde en op basis daarvan wordt dividend uitgekeerd. De waarde van die bedrijven wordt bepaald op basis van schattingen van toekomstige rendementen, volgens Value8 geheel volgens de IFRS-regels.

Echter, volgens critici wordt dat principe veel te ruim toegepast door Value8 en worden zelfs bedrijven die momenteel verlies draaien als toekomstig winstgevend aangemerkt, waardoor hun waarde op papier veel groter is dan in de realiteit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.