Nieuws

Hoofdverdachte Vestia-affaire legt schuld bij bankiers

Een van de twee hoofdverdachten in de Vestia-affaire heeft op de eerste dag van de rechtszaak gezegd dat de bankiers de echte schuldigen zijn in de affaire en dat hijzelf een klokkenluider is.

De hoofdverdachte, die optrad als intermediair tussen de banken en de woningcorporaties, heeft bekend de treasurer van Vestia te hebben omgekocht. De verdachte ontving 20 miljoen euro provisies van de banken voor het verkopen van rentetermijncontracten, waarvan hij de helft aan de treasurer doorspeelde. Hij zegt echter dat deze werkwijze door de banken werd bepaald en dat hij het toentertijd ook wel logisch vond.

Vestia kwam in 2012 in de problemen toen bekend werd dat het voor zo'n 24 miljard aan rentederivaten op de balans had staan. Toen de rente omlaag ging, was er een grote reddingsoperatie nodig om de corporatie te redden. Kosten: 2 miljard euro, deels betaald door alle andere woningcorporaties.

Klokkenluider

Een van de twee hoofdverdachten staat nu terecht wegens belastingdelicten, oplichting, witwassing en omkoping. Maar de verdachte zegt nu op de eerste regiezitting dat hij vindt dat de echte schuldigen de bankiers zijn, die de rentetermijncontracten verkochten. Hij wil dat de rechtbank hem vrijwaart van vervolging wat betreft de belastingdelicten, omdat hij zelf in 2012 naar justitie is gestapt en zichzelf daarom een klokkenluider vindt.

De verdachte ging anderhalve maand nadat het Financieele Dagblad onthulde dat Vestia miljarden verlies leed op de rente-opties naar de politie. Zelf zegt hij dat hem toen pas duidelijk werd dat zijn illegale afspraken met de treasurer als niet-ambtelijke omkoping waren aan te merken. De verdachte wil nu daarom een hele lijst bankiers uit de City oproepen om te getuigen bij het strafproces, dat begin volgend jaar van start moet gaan.

Aanklacht ingetrokken

Het OM gaat vooralsnog niet mee in de uitleg van de verdachte. Het OM is van mening dat de verdachte door de publicatie in het FD en de publiciteit die daarop volgde had kunnen weten dat er een onderzoek zou komen. Daarbij had hij al zijn computerbestanden gewist, en had hij zijn vermogen geprobeerd te verstoppen met de hulp van zijn ex-partner en vader.

Het OM heeft vandaag wel de aanklacht ingetrokken dat tussenpersonen de banken zover hadden gekregen dat zij de commissie die zij van de banken kregen uit de contracten moesten halen. Volgens het OM zou het proces te veel tijd en geld kosten als die aanklacht werd meegenomen. De NOS meldt dat een advocaat van de verdachten denkt dat het intrekken van die aanklacht betekent dat het OM bang is om het tegen de banken op te nemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.