Nieuws

Internationale mkb verwacht ook toenemende belastingdruk door BEPS-actieplan

Ruim 70 procent van de internationaal opererende middelgrote ondernemingen verwacht meer belasting te moeten betalen als gevolg van het Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)-actieplan opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door accountantsnetwerk RSM. Internationaal opererende ondernemingen, met een omzet variërend tussen de 50 miljoen en 1 miljard dollar, verwachten dat de nieuwe BEPS-regelgeving net zoveel effect heeft op het internationale mkb als op multinationals.

Dat is volgens RSM enigszins verrassend aangezien de algehele verwachting is geweest dat BEPS vooral een flinke impact zou hebben op de multinationals. Vooralsnog heeft het internationale mkb al de nodige impact ondervonden van de BEPS-voorstellen, vooral in de vorm van toenemende compliancekosten, een toenemende belastingdruk en onzekerheid op fiscaal gebied.

Voorbereiding belangrijk

Mario van den Broek, tax partner International Tax Services van RSM: “De impact van BEPS op internationaal opererende bedrijven wordt steeds duidelijker, maar is nog steeds volop in ontwikkeling. Het is belangrijk voor het internationale mkb om zich steeds beter te gaan voorbereiden, waarbij er vooralsnog een grote diversiteit is in de wijze van implementatie door de verschillende landen op het gebied van BEPS”.

41,2 procent van de middelgrote bedrijven verwacht dat hun belastingdruk gaat stijgen met 10 procent en ruim 30 procent verwacht zelfs een stijging van meer dan 10 procent. Wat er daarnaast uitspringt is dat slechts 18 procent van de ondervraagden aangeeft al maatregelen te hebben genomen in verband met de nieuwe regels, die zijn voorgesteld ten aanzien van buitenlandse vaste inrichtingen. Slechts 20 procent zegt zich al te hebben  aangepast aan de nieuwe transfer pricing-regels.

Van den Broek: “BEPS kent een grote reikwijdte maar voor het mkb zijn vooral thema’s op het gebied van vaste inrichtingen, transfer pricing in het algemeen en de toenemende focus op transparantie en de bijbehorende regeldruk belangrijke aandachtspunten”.

Steun voor principes BEPS

Ondanks de stijgende kosten, steunt een grote meerderheid van de bedrijven wel de principes van het BEPS-actieplan, waarbij 69 procent aangeeft dat een wereldwijde belastingstandaard noodzakelijk is. Daarbij worden eenvoud en praktische uitvoerbaarheid als hoogste prioriteiten genoemd en de feitelijke implementatiekosten als laagste prioriteit.

Een groot gedeelte van de ondervraagde bedrijven ziet BEPS als een continu veranderingsproces in plaats van een directe oplossing. Er moet namelijk meer gedaan worden door wereldwijde overheden om ervoor te zorgen dat de oorspronkelijke doelen van de BEPS voorstellen worden behaald.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.