Nieuws

Samenstellingsverklaring voortaan mogelijk bij SBR

Accountants kunnen vanaf vandaag een samenstellingsverklaring toevoegen aan SBR-kredietrapportages.

De NBA en het FRC noemde de ontwikkeling tijdens de Accountancy Expo "een nieuwe mijlpaal". Banken vragen accountants in bepaalde gevallen om deze verklaringen om de kwaliteit van kredietrapportages te borgen. De samenstellingsverklaring wordt veel gebruikt en onderstreept ook duidelijk de betrokkenheid van de accountant bij het opstellen van de rapportage.  

SBR de norm per 1 januari 2017

De bankentaxonomie wordt uitgegeven door de ABN Amro, ING en Rabobank, verenigd in het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC). Het FRC is opgericht als onderdeel van het SBR-programma van de banken en werkt nauw samen met het SBR-programma van de Nederlandse overheid.

Vanaf 1 januari 2017 stellen de drie voornoemde banken SBR als norm voor micro-entiteiten en kleine rechtspersonen. Een belangrijke voorwaarde om deze norm te kunnen stellen, is de mogelijkheid om een samenstelverklaring te kunnen aanleveren bij een kredietrapportage.

Steeds meer intermediairs zijn actief bezig om hun proces aan te passen, zodat zij hun klanten kunnen laten profiteren van de voordelen van SBR. De banken verwachten dan ook een significante toename van het aantal rapportages in SBR.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.