Nieuws

Voorzitter Accountantskamer geeft young profs lesje tuchtrecht

De NBA Young Professionals organiseerden op 23 juni een bijeenkomst over 'Leren van tuchtzaken'. Michiel Werkhoven, voorzitter van de Accountantskamer, gaf de jonge accountants een lesje in tuchtrecht.

"Ik als rechter mag zoveel fouten maken als ik wil. Daar merk ik verder niks van", begon Werkhoven zijn college, om de aanwezigen te prikkelen. Voor accountants ligt dat anders. Jonge accountants moeten er vooral voor waken niet op verkeerde wijze te worden meegetrokken door hun superieuren, zei hij. "Maar het begint eigenlijk altijd met foute cliënten."

Foto Michiel Werkhoven en toehoorders in de zaal

Werkhoven benadrukte het belang van een goede opdrachtbevestiging door de accountant. Veel tuchtzaken komen voort uit verkeerde verwachtingen bij de cliënt. "Als accountant moet u niet te veel beloven. U moet uitleggen dat u geen honderd procent zekerheid geeft, maar uw best doet om met behulp van uw kennis te kijken of het klopt."

Verweerschrift

De rol van de accountants als deskundigen in de Accountantskamer is voor Werkhoven van onschatbaar belang. Hij heeft regelmatig het gevoel dat hij wel tien accountants kan gebruiken bij een zaak. 

De voorzitter van de Accountantskamer benadrukte het belang van een goede voorbereiding en gedegen dossierkennis bij een eventuele tuchtzaak. Daar hoort ook een goed verweerschrift bij: "Je zult de accountants de kost moeten geven die geen verweerschrift indienen. Dan sta je al met 2-0 achter."

Foto Michiel Werkhoven

Na het college gingen de young professionals zelf aan de slag met een aantal praktijkcases. Ook hier gaf Werkhoven advies. Een accountant treedt eerlijk en oprecht op, handelt actief als er beren op de weg zijn en is in staat om zich te verantwoorden, stelde hij. En ook "houd vanuit je objectiviteit als accountant altijd enige afstand tot je cliënt".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.