Nieuws

Wiebes: 'Nevenfuncties hoogleraren geen probleem'

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vindt dat er weinig risico is op belangenverstrengeling van belastinghoogleraren doordat zij nevenfuncties hebben bij de big four.

Dat blijkt uit de beantwoording van Wiebes van Kamervragen van Jasper van Dijk en Arnold Merkies (SP) naar aanleiding van een Oxfam-rapport en berichtgeving in de Volkskrant. Deskundigen zijn bang dat er door de verwevenheid tussen de verschillende partijen niet genoeg kritiek wordt geleverd op het fiscale beleid in Nederland. De discussie over dit onderwerp loopt al langer; in 2013 leidde een artikel in De Groene Amsterdammer over hetzelfde onderwerp ook tot Kamervragen.

Volgens Wiebes zijn de nevenfuncties belangrijk: "Vanuit het oogpunt van kenniscirculatie is het wenselijk dat hoogleraren nevenfuncties hebben bij advocaten- of accountantskantoren. Dit zorgt ervoor dat onderwijs wordt gegeven door mensen met praktijkervaring en dat vragen uit de praktijk hun weg vinden naar de wetenschap. Hoogleraren (en ander universitair personeel) zijn daarbij gehouden aan de naleving van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening."

Dat er een risico van belangenverstrengeling zou dreigen, valt volgens Wiebes wel mee: "Het risico op belangenverstrengeling valt nooit helemaal uit te sluiten maar er zijn volgens ons genoeg voorzieningen in het systeem om er voor te zorgen dat hoogleraren hun onafhankelijkheid behouden. Hoogleraren zijn immers gehouden aan het naleven van de normen uit de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening waaronder de daarin vastgelegde principes "onafhankelijkheid" en "onpartijdigheid".

Ook dienen zij hun nevenfuncties te vermelden op de website van de universiteit. De besturen van de universiteiten zien erop toe dat de gedragscode wordt nageleefd en de vermelding van nevenfuncties plaatsvindt. Wij spreken de besturen van de universiteiten vervolgens aan op hun verantwoordelijkheid."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.