Nieuws

SGP-Kamerlid wil stem mkb-accountant horen

Mkb-accountants die vinden dat zij te weinig aandacht krijgen van de politiek moeten meer investeren in het laten horen van hun eigen geluid.

Dat zegt Elbert Dijkgraaf, Tweede Kamerlid voor de SGP, in een interview met Novak Accountant TV. Dijkgraaf: "Wanneer je vindt dat mkb-accountants in de Kamer te weinig aandacht krijgen, zul je daar ook zelf extra in moeten investeren. Daar ligt voor jullie als belangenvertegenwoordiger eveneens een taak."

Dijkgraaf zegt open te staan voor input van mkb-accountants: "Ik vraag mij af of je in één grote organisatie wel voldoende diversiteit in de geluiden hebt, zodat je de belangen van al die onderliggende, heel verschillend functionerende groepen goed voor het voetlicht krijgt. Wij hebben als Tweede Kamer bij de fusie van NIVRA en NOvAA daarom gezegd dat we het onversneden geluid van de kleinere accountants willen blijven horen."

Dijkgraaf reageert op de actuele 'governance'-discussie binnen de NBA en verwijst daarbij ook naar de fusie van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland. "Je ziet heel vaak dat in zulke hele grote organisaties een compromis wordt gesloten, door bijvoorbeeld vier prioriteiten te benoemen. Dat kan betekenen dat je een aantal dingen laat lopen waarvan ik zeg: laat andere organisaties daar dan voor opkomen."

Tips voor de toekomst

Dijkgraaf vertelt in het gesprek economie te zijn gaan studeren, met de bedoeling om accountant te worden. Uiteindelijk kwam hij via de wetenschap in de politiek terecht, maar hij draagt het beroep nog steeds een warm hart toe. Bovendien telt de achterban van de SGP van oudsher veel accountants, zodat hij regelmatig met accountants spreekt.

"Vakmanschap, moraliteit en houd het leuk", zijn de drie tips die Dijkgraaf meegeeft voor een duurzame toekomst van de beroepsgroep. "Vakmanschap: zorg dat je echt gewoon de vakman bent die je altijd al was. Moraliteit: het gaat niet alleen om de regels, maar ook wat moreel acceptabel is in de samenleving. En houd het vak leuk, zorg dat het aantrekkelijk is voor slimme gasten die toekomst zien in dit beroep en ermee doorgaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.