Nieuws

Twee zaken geseponeerd in onderzoek belastingconstructie Baker Tilly Berk

Voormalig bestuursvoorzitter Romke van der Veen en een ex-partner van Baker Tilly Berk worden niet vervolgd in het onderzoek naar een door het kantoor opgezette dubieuze fiscale constructie.

Dat heeft een woordvoerder  van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd tegen de Volkskrant, in reactie op een artikel zaterdag in de krant over het onderzoek. De zaken tegen de ex-bestuursvoorzitter en de ex-partner/fiscalist zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De zaak draait om een internationale belastingconstructie die het kantoor opzette voor een ondernemer in woondecoratie. Van der Veen was tot en met 2012 de extern accountant van de onderneming. In september 2014 trad hij af in verband met de zaak. "Gelet op het belang van Baker Tilly Berk en de voorbeeldfunctie treed ik nu terug. Deze functie moet boven elke twijfel verheven zijn en kan niet worden belast met een dergelijk onderzoek", aldus Van der Veen toen.

De raad van commissarissen van het kantoor gelastte een onafhankelijk extern onderzoek, dat werd verricht door advocatenkantoor Nauta Dutilh. De uitkomsten van dat onderzoek zijn nooit openbaar gemaakt, aldus de Volkskrant.

Het OM doet volgens de krant alleen onderzoek naar dit geval, omdat er over andere ondernemers geen concrete aanwijzingen zijn en Baker Tilly Berk weigerde de namen van andere klanten met internationale belastingconstructies te geven.

Over de vervolging van de andere vijf verdachten en het kantoor Baker Tilly Berk moet de officier van justitie nog een beslissing nemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.