Nieuws

Ondernemer mag medewerkers Baker Tilly als getuigen horen in Cypruskwestie

Behangondernemer Coen Klawer mag medewerkers van Baker Tilly, plus een officier van justitie en een belastingambtenaar als getuigen horen over de omstreden 'Cyprusroute'.

De rechter heeft de mkb-ondernemer een voorlopig getuigenverhoor toegewezen, zo meldt het FD. Daarmee hoopt Klawer uiteindelijk bij advocatenkantoor NautaDutilh opheldering te krijgen over een voor hem "onrechtmatig en schadelijk" rapport over een fiscale constructie van Baker Tilly.

Fiscalisten van Baker Tilly zetten voor de ondernemer eerder een trustconstructie op Cyprus op, om zo belasting te ontwijken. Nadat de fiscus hier lucht van kreeg, liet het kantoor de advocaten van NautaDutilh onderzoek doen naar een en ander. Die stelden dat niet Baker Tilly, maar de behangondernemer de bedenker van de trustconstructie zou zijn, aldus het FD.

Het rapport van NautaDutilh werd later door het Openbaar Ministerie gebruikt als basis voor een strafrechtelijk onderzoek tegen Klawer. Dat zorgde voor omzetverlies bij de behangondernemer, ook al werd die zaak uiteindelijk door Justitie geseponeerd.

Getuigenverhoor

Elf (oud-)medewerkers van Baker Tilly, waaronder oud-topman Ted Verkade, mogen nu door Klawer worden gehoord over de kwestie. Verkade trok zich dit voorjaar terug als beoogde nieuwe NBA-voorzitter, na publicatie van documenten over de Cypruskwestie uit zijn tijd als (interim) bestuursvoorzitter van Baker Tilly.

Tijdens de rechtszitting bleek dat NautaDutilh elke aansprakelijkheid verwerpt, schrijft het FD. Het advocatenkantoor staat achter haar onderzoeksrapport. De rechter vindt echter dat Klawer voldoende onderbouwing heeft aangeleverd voor een getuigenverhoor, dat meer duidelijkheid moet bieden over de rol van de advocaten in de zaak.

De ondernemer wacht ook nog op een uitspraak van het Gerechtshof in een civiele zaak tegen Baker Tilly. Hij diende eerder ook tuchtklachten in tegen twee advocaten van NautaDutilh.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.