Nieuws

Accountants Baker Tilly Berk berispt om belastingfraude

De Accountantskamer heeft een registeraccountant en een accountants-administratieconsulent van Baker Tilly Berk (BTB) beiden een berisping opgelegd. Zij hebben ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekening van Spits Wallcoverings, dat gebruik maakte van een Cyprus/trust-constructie met een royalty-stroom.

Lex van Almelo

Een fiscalist van BTB had voor de klant een constructie opgezet, waarbij de winst werd afgeroomd met royalty-betalingen, die onder meer via een trust op de Maagdeneilanden en een vennootschap op Cyprus werden rondgepompt naar de dga van het bedrijf in Schoonhoven. De geldstroom werd buiten het zicht van de fiscus gehouden.

Het Openbaar Ministerie verwijt de registeraccountant en de accountants-administratieconsulent van BTB dat zij:

  • de controle van de materiële post ‘royalty’s’ in de jaarrekeningen over 2010, 2011 en 2012 met onvoldoende diepgang en onvoldoende professioneel-kritische instelling hebben uitgevoerd;
  • bij deze jaarrekeningen goedkeurende verklaringen hebben afgegeven zonder deugdelijke grondslag;
  • de ongebruikelijke transacties niet hebben gemeld.

Bovendien heeft de AA factuurspecificaties “aangepast” om de Belastingdienst om de tuin te leiden bij een boekenonderzoek. Daarmee heeft hij volgens de Accountantskamer de objectieve waarheidsvinding verhinderd.

Beide accountants hebben herhaaldelijk de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en professioneel gedrag geschonden. De Accountantskamer vindt een berisping daarvoor passend en geboden. Zij zijn niet eerder tuchtrechtelijk veroordeeld, hebben lang moeten wachten op deze uitspraak en hebben daardoor lang in onzekerheid verkeerd over de uitkomst van deze zaak.

De AA heeft ook het integriteitsbeginsel geschonden en dat is een “ernstig verzuim”. Toch volstaat voor hem een berisping, omdat hij hiervoor ook al strafrechtelijk is vervolgd en ontslagen bij BTB. Daarbij komt dat hij heeft openlijk laten merken dat hij anders had moeten handelen.

» Samenvatting tuchtrechtuitspraak

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.