Nieuws

Baker Tilly Berk betaalt OM 20 mille, berisping accountant bevestigd

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de berisping van de oud-bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk (BTB) bekrachtigd. De registeraccountant heeft ten onrechte de jaarrekeningen 2011 en 2012 goedgekeurd van Spits Wall Coverings, dat op advies van BTB-fiscalisten met royalty's en een truststructuur de winst afroomde. BTB heeft het Openbaar Ministerie een boete van 20.000 euro betaald.

Lex van Almelo

De Accountantskamer legde de controlerend registeraccountant in 2018 een berisping op. Ook de accountant-administratieconsulent, die de senior audit manager van Spits was, kreeg een berisping. De registeraccountant ging hiertegen in hoger beroep. Ook de dga van Spits ging – vergeefs - in hoger beroep, omdat hij de maatregel te slap vindt.

In hoger beroep zegt het college dat de accountant kritischer had moeten zijn en meer controle-informatie had moeten verzamelen. De accountant had zich beter moeten verdiepen in de constructie en minder moeten vertrouwen op de BTB-fiscalisten die de constructie zelf hadden bedacht.

Bovendien had hij een Wwft-melding moeten doen omdat Cypriotische rechtspersonen, Maagdeneilanden-bv’s en een trust werden gebruikt zonder duidelijke legitieme fiscale, juridische of zakelijke reden.

Strafschikking

Behalve tuchtrechtelijk is de zaak nu ook strafrechtelijk afgerond. BTB heeft met OM een schikking getroffen voor 20.000 euro. Voor de negen natuurlijke personen die werden verdacht, is de strafzaak eveneens ten einde. Het OM seponeerde de strafzaak tegen de controlerend accountant en de AA al veel eerder. Andere BTB-medewerkers werden niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.

Nu seponeert het OM ook – voorwaardelijk - de strafzaken tegen de ondernemer, diens financieel directeur en de direct betrokken belastingadviseur van BTB. De redenen hiervoor lopen uiteen. De ondernemer heeft de zaak fiscaal afgerond, de feiten erkend en blijft zitten met een grote schadepost. De financieel directeur was nauwelijks betrokken bij de belastingfraude. En de belastingadviseur is ontslagen.

Bovendien: als het OM de zaak voorlegt aan de rechter zou die door de coronavertraging op zijn vroegst eind 2021 zijn afgedaan. De jongste feiten dateren van 2014. Zonder ingelaste zitting zou dan opnieuw een deel van de feiten zijn verjaard.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.