Nieuws

Belastingdienst mag camerabeelden snelweg niet gebruiken

De Belastingdienst mag camerabeelden met kentekenherkenning niet gebruiken bij hun controles in het kader van de fiscale bijtellingsregeling. Het gebruik van snelwegbeelden is in strijd met de privacywetgeving. Dat stelt een advocaat-generaal van de Hoge Raad in een zaak tussen de Belastingdienst en een zakelijk berijder.

De zaak werd namens de zakelijke berijder aangespannen door advocatenkantoor De Bont, omdat hun cliënt door de fiscus werd geconfronteerd met op de snelweg gemaakte foto's. De beelden moesten de Belastingdienst helpen bij een discussie over de juistheid van zijn rittenregistratie.  De betreffende automobilist beriep zich op vrijstelling van de bijtellingsregeling, omdat hij minder dan vijfhonderd privékilometers per jaar maakte met zijn leaseauto.

Kentekenherkenning

Via zogenaamde Automatic Number Plate Recognition (ANPR) worden kentekens van passerende voertuigen op de snelweg automatisch geregistreerd. De Belastingdienst gebruikt die foto's voor de controle van rittenregistraties, op basis van een overeenkomst met de politie.  Maar de desbetreffende camerabeelden geven tegelijk gedetailleerd inzicht in het verplaatsingsgedrag van automobilisten. 

Volgens de advocaat-generaal is het op zo'n grote schaal verzamelen van camerabeelden in strijd met de huidige privacywetgeving en dus niet toelaatbaar. Het cassatieberoep is daarom gegrondverklaard. Naar verwachting doet Hoge Raad eind dit jaar uitspraak in de zaak, die kan resulteren in het vernietigen van de naheffingsaanslagen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.