Nieuws

Miljardenclaim tegen PwC na ondergang Colonial Bank

PwC wordt in de VS geconfronteerd met een claim van 5,5 miljard dollar, na het faillissement van een bank die door het accountantskantoor werd gecontroleerd. Dat meldt Economia, de nieuwssite van de Britse beroepsorganisatie ICAEW.

PwC moet zich voor de rechter verdedigen tegen de claim, die is ingediend door een groep investeerders en crediteuren van de failliete Colonial Bank. Volgens de investeerders heeft PwC, gedurende zeven jaar controle van de bank, een grootschalige fraude over het hoofd gezien.

Die fraude leidde aanvankelijk tot het omvallen van hypotheekverstrekker Taylor Bean and Whitaker. In het kielzog daarvan ging ook Colonial Bank failliet. Bestuurders van Taylor Bean en medewerkers van Colonial hebben inmiddels bekend schuldig te zijn aan het opzetten van de fraude.

De rechtszaak is begin deze week gestart bij een rechtbank in Miami en zal naar verwachting zes weken duren. Een jury moet bepalen of PwC zich schuldig heeft gemaakt aan nalatigheid en wangedrag.

De accountant van hypotheekverstrekker Taylor Bean, Deloitte, werd drie jaar geleden al beschuldigd van onoplettendheid. Deloitte schikte een en ander toen voor een onbekend bedrag.

Opdracht

Een woordvoerder van PwC stelt dat de organisatie zich heeft gehouden aan haar opdracht en haar werk naar behoren heeft uitgevoerd: "As the professional audit standards make clear, even a properly-designed ​and executed ​audit may not detect fraud, ​especially in instances when there is collusion, fabrication of documents, and ​the ​override of controls, as there was at Colonial Bank."

PwC hoopt dat de jury de geldende regels en standaarden snapt en dienovereenkomstig zal beslissen.

Het is de tweede keer in een week tijd dat PwC in de VS wordt geconfronteerd met een miljardenclaim. Op 5 augustus 2016 besloot een federale rechter in de VS dat een rechtszaak tegen het kantoor wegens vermeende professionele malversaties rondom het faillissement van handelshuis MF Global Holdings doorgang mag vinden. In die zaak gaat het om een claim van één miljard dollar.

Bron: Economia

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.