Nieuws

NBA: Accountant moet niet alleen naar regels kijken

Het is niet goed als een accountant alleen naar de regels kijkt bij de controle van ondernemingen. De accountant is gesprekspartner van de raad van commissarissen en het bestuur en moet daarmee praten over de risico’s in het gecontroleerde bedrijf.

Dat zegt NBA-directeur Berry Wammes op BNR Nieuwsradio, in reactie op de berichtgeving in het FD over de gevolgen van hervormingen in de accountantssector.

Diverse ondernemers stellen in die krant dat hun accountant te veel bezig is met regels en dossiervorming. Die kritiek is wel herkenbaar, aldus Wammes, maar “de vraag is of die kritiek uit de juiste monden komt”. Alleen de mening van de ceo is niet de maatstaf, stelt hij: “Als je dezelfde vraag stelt aan de curatoren of de aandeelhouders of de belastingbetaler, dan is de vraag of die niet heel tevreden zijn met een hele kritische en scherpe accountant.”

Wammes erkent dat de toezichthouder (“ook de NBA zelf”) scherp let op regels en dossiervorming: “Als je de kwaliteit wilt controleren moet je natuurlijk ook kunnen controleren of dossiers op orde zijn”.

Rekening

Strengere regels hebben in de afgelopen jaren bijgedragen aan een betere kwaliteit van de accountantscontrole, stelt Wammes: “Er zijn heel veel schandalen en affaires geweest, daar hebben veel mensen last van gehad en die hebben ook de rekening moeten betalen”. Hij sluit zich daarmee aan bij de visie van minister Dijsselbloem, die in reactie op het FD-artikel stelt dat er bij accountants in het verleden “te veel is misgegaan”.

Volgens Wammes krijgen ondernemingen van hun controlerend accountant tegenwoordig “meer voor minder”, want de controlekosten zijn als gevolg van de verplichte accountantsroulatie vaak flink lager geworden. “Vraag is zelfs of de budgetten niet te krap zijn voor wat de accountant moet doen.”

Badwater

Er bestaan veel misverstanden over de wet- en regelgeving voor accountants. Wammes vindt dat de regels soms ook wel “heel streng en heel rigide” worden geïnterpreteerd. “We gaan in gesprek met de toezichthouder daarover. Je moet niet je doel voorbij schieten, niet het kind met het badwater weggooien.”

Beluister hier het fragment op BNR Nieuwsradio.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.