Nieuws

Nieuwe IFRS-regel dwingt banken tot aanhouden extra voorzieningen

De grote Nederlandse banken moeten extra voorzieningen aanhouden voor mogelijke verliezen, als gevolg van de nieuwe verslaggevingsstandaard IFRS9. De invoering daarvan kan nadelige gevolgen hebben voor de verstrekking van nieuwe leningen. Dat schrijft de Telegraaf.

“De nieuwe internationale boekhoudregel IFRS9 schrijft voor dat banken over anderhalf jaar voor elke uitstaande lening direct rekening moeten houden met wanbetaling. Dit moet zelfs als de lening nagenoeg altijd keurig wordt terugbetaald, zoals bijvoorbeeld Nederlandse hypotheken”, aldus de Telegraaf. De krant becijfert dat de gezamenlijke grootbanken daarom op zoek moeten naar een extra vermogen van in totaal 7, 5 miljard euro, een bedrag dat binnen 18 maanden moet worden verzameld.

Megaoperatie

De Telegraaf maakte de berekening op basis van voorspellingen van fiscalisten, analisten en betrokkenen bij de grote banken. Volgens de krant wordt er door teams van honderden mensen bij de Nederlandse grootbanken hard gewerkt aan een “boekhoudkundige megaoperatie” in het kader van IFRS9.

Sectorspecialist en KPMG-partner Dick Korf zegt hierover in de krant:  "Alle leningen moeten worden doorgelopen en beoordeeld, om het verwachte verlies per lening uit te rekenen. Het effect van de extra voorzieningen zit niet in de rotte posten, waar al verliezen voor genomen zijn, maar juist in het veel grotere aandeel goede posten op de balans."

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verwacht volgens de Telegraaf dat banken gemiddeld veertig procent aan extra voorziening moeten opbouwen voor IFRS9. "Klanten kunnen het hierdoor vanaf 2018 lastiger krijgen om een lening los te peuteren, voor zowel mkb-krediet als een hypotheek. De bankensector is daarom al stevig in het verweer gekomen tegen de samenloop van de nieuwe IFRS-regel en de verhoogde kapitaaleisen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.