Nieuws

Oud-topman Linx wil schade verhalen op PwC

De eerder ontslagen topman van het Amsterdamse telecombedrijf Linx wil via een kort geding bij de voorzieningenrechter een voorschot afdwingen op een later in te dienen schadeclaim tegen PwC. Dat meldt de Telegraaf.

Mark Gibbs, de pas kort daarvoor aangestelde topman van Linx, werd in 2013 ontslagen na persoonsgericht onderzoek door PwC Forensic Services. Daaruit kwam naar voren dat Gibbs had "gerommeld met arbeidscontracten, z’n cv en daarnaast ook nog kickbacks (smeergeld) had aangenomen", aldus de Telegraaf. Na zijn gedwongen vertrek werd Gibbs opgevolgd door Heiko Koop, een neef van bouwondernemer Henk Koop, die commissaris was bij Linx. 

Berisping

Gibbs ontkende de beschuldigingen en diende bij de Accountantskamer een tuchtklacht in tegen de betrokken PwC-partner. Zowel de Accountantskamer als het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelden dat de forensisch accountant in zijn werk te kort was geschoten. Niet alleen had hij de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid geschonden, maar ook had hij zich te veel laten leiden door de belangen van zijn opdrachtgever in een bestuursconflict. De door de Accountantskamer opgelegde berisping werd daarom door het CBb gehandhaafd.

Een poging van Gibbs om de zaak met PwC te schikken mislukte, reden waarom nu een schadeclaim wordt voorbereid. Als voorschot daarop claimt de oud-topman een bedrag van €750.000 bij PwC. 

De rechter doet over twee weken uitspraak in het kort geding. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.