Nieuws

Staatssecretaris Wiebes hekelt subsidies voor hybride auto's

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is kritisch over de belastingvoordelen die de afgelopen jaren door zijn voorgangers zijn toegekend aan hybride auto's.

Om zuinig en schoon rijden te stimuleren gaf de overheid de afgelopen jaren grote fiscale voordelen aan berijders van met name hybride auto's. Zakelijke rijders kwamen in aanmerking voor een veel lager bijtellingstarief of zelfs helemaal geen bijtelling.

In de praktijk bleek echter dat de desbetreffende auto’s met een 'stekker' (zogenaamde plugin-hybrides, zoals de Mitsubishi Outlander PHEV) veel minder zuinig en schoon werden gebruikt dan de overheid had verwacht. Leaserijders bleken alleen geïnteresseerd in het fiscale voordeel, niet in schoon rijden. De emissieloze elektromotor, die door zijn beperkte actieradius eigenlijk elke keer zou moeten worden opgeladen, werd nauwelijks gebruikt.

In een interview met AutoWeek concludeert de staatssecretaris: "We hebben er zes miljard euro in gestopt en er nul klimaateffect voor teruggekregen." In Autobrief II heeft Wiebes dan ook een einde gemaakt aan nagenoeg alle fiscale voordelen van plugin-hybrides.

Ook volledig elektrische auto's, zoals de Tesla S en de Nissan Leaf, worden volgens de staatssecretaris overgesubsidieerd. De aankoopsubsidie voor particulieren, die de Tweede Kamer graag zou zien, doet Wiebes af als een absurd idee.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.