Nieuws

Stijging vertrouwen in financieel adviseurs

Het vertrouwen in financieel adviseurs groeit in Nederland, maar is nog steeds laag. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van marktonderzoeksbureau GfK naar het vertrouwen in beroepsgroepen.

De Gfk-studie laat zien dat brandweerlieden wereldwijd het meeste vertrouwen genieten. In zestien landen staan zij op nummer één, net voor verpleegsters en leraren (beiden 89 procent). Financieel adviseurs (51 procent), burgemeesters (50 procent) en vooral politici (30 procent) blijven daarbij ver achter. Relatief weinig Nederlanders hebben vertrouwen in financieel adviseurs, maar het vertrouwen in deze beroepsgroep groeit in ons land wel, meer dan gemiddeld in Europa.

Internationaal

In het onderzoek worden ruim dertig beroepen in 27 landen onderzocht. De gemiddelde vertrouwensscore (die aangeeft dat mensen een beroepsgroep 'compleet' of 'in het algemeen' vertrouwen) van alle beroepen is wereldwijd zeventig procent. Beroepsgroepen in India (82 procent) en Indonesië (79 procent) genieten het meeste vertrouwen, terwijl men in Argentinië en Brazilië juist het minste vertrouwen in de onderzochte beroepen heeft (respectievelijk 56 en 55 procent). Nederland staat met 69 procent op een gedeelde vijfde plaats.

Financieel adviseurs

Ten opzichte van 2014 is de gemiddelde vertrouwensscore over alle beroepsgroepen in Nederland vrijwel onveranderd (van 70 procent naar 69 procent). Over deze periode laten twee beroepsgroepen een duidelijke stijging in vertrouwen laten zien: burgemeesters en financieel adviseurs.

Het vertrouwen in financieel adviseurs is in Nederland verbeterd van 32 naar 37 procent; relatief gezien de grootste stijging van alle onderzochte beroepsgroepen. Initiatieven als het provisieverbod, beloningstransparantie en 'klantbelang centraal' lijken er voor te zorgen dat het vertrouwen van de consument langzaam weer terug wordt gewonnen, meent Gfk. Tegelijk staat de financieel adviseur nog bijna helemaal onderaan in de vertrouwensranglijst, met alleen de politicus nog onder zich. Beroepen als tv-presentator, taxi-chauffeur, advocaat en reclamemaker scoren beter dan de financial.

Het vertrouwen ligt ook veel lager dan aan het begin van dit millennium: toen had een ruime meerderheid (58 procent) van de Nederlanders nog vertrouwen in financieel adviseurs. De beroepsgroep scoort het hoogst in landen als India en Iran. In Duitsland en Frankrijk ligt het vertrouwen in financieel adviseurs nog veel lager dan in ons land.

Bron: Gfk

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.