Nieuws

Marcel Pheijffer: bestuurders trekken geen lessen uit het verleden

Bestuurders van ondernemingen keren zich met hun rug naar een verleden van boekhoudschandalen en accountantsfalen. Ze nemen de lessen die daaruit zijn getrokken niet ter harte. Dat stelt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in een column in het FD.

Pheijffer reageert daarin op de berichtgeving in het FD van 26 augustus. Een aantal ondernemers stelt in die krant dat hun accountant te veel bezig is met regels en dossiervorming. “De reacties van de bestuurders doen je afvragen hoe lang zij in 'een grot' hebben geleefd”, aldus Pheijffer. Hij noemt de controlerend accountant een ‘hygiënefactor’ voor behoorlijk bestuur. “Dat is de accountant niet als deze zich laat manoeuvreren in de rol van rechterhand van het bestuur”.

Pheijffer vindt het dan ook terecht dat minister Dijsselbloem in een reactie afstand neemt van de bestuurders. De afgelopen periode van boekhoudschandalen en incidenten  heeft “pijnlijk duidelijk gemaakt dat er afstand dient te zijn tussen controlerend accountant en cliënt”.

De geciteerde bestuurders zijn niet op zoek naar een controlerend accountant, maar naar een sparringpartner en adviseur. “Dat zij die nodig hebben is prima en daartoe kunnen ze terecht bij vele advieskantoren, maar niet bij hun controlerend accountant”.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.