Nieuws

Alfa moet schade boer vergoeden

Door een interne communicatiefout heeft Alfa de MIA/Vamil-aanvraag van een klant te laat gemeld. Omdat de boer in kwestie al had geïnvesteerd in een nieuwe stal en melkmachine moet het kantoor diens schade vergoeden. De hoogte daarvan staat nog niet vast.

Lex van Almelo

Melkveehouder Dijkhuizen overwoog in 2011 zijn bedrijf te verplaatsen, een akkerbouwbedrijf over te nemen en een nieuwe koeienstal te bouwen. Voor de bouw van de stal kwam hij in aanmerking voor een IB-aftrek in het kader van de MIA/Vamil-regeling.

Dijkhuizen was sinds 2007 klant bij Alfa en vroeg zijn vaste accountant de subsidieaanvraag te begeleiden. Beiden gingen ervan uit dat het kantoor de bouwplannen tijdig had gemeld. Maar toen de aanvraagtermijn was verstreken, werd duidelijk dat de aanmelding voor deze IB-aftrek was blijven liggen.

De Rechtbank Gelderland vindt dat de gevolgen van de fout voor rekening moeten komen van Alfa. De rechtbank wuift het verweer van Alfa weg dat:

  • Dijkhuizen geen opdracht had gegeven voor de begeleiding van de aanvraag;
  • er nog geen concrete bouwplannen waren, voordat de aanvraagtermijn verstreek;
  • Dijkhuizen toch geen aftrek zou hebben ontvangen, omdat de plannen waren geantedateerd.

Alfa moet de schade door het mislopen van de aftrek dus vergoeden. Volgens het door Dijkhuizen ingeschakelde Flynth komt het schadebedrag inclusief de aangeschafte melkmachine en het fiscaal nadeel voor Dijkhuizens echtgenote op 154.020 euro. Alfa komt op maximaal 58.701 euro.

De kemphanen moeten het nu samen eens worden over wie de schade gaat of gaan berekenen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.