Nieuws

Meerdere bedrijven onderzocht vanwege fraude HDI

Onder meer verzekeringsmakelaar AON en kantoorinrichter Ahrend worden onderzocht door de Fiod en het OM vanwege het betalen van steekpenningen aan de voormalige topman van verzekeraar HDI.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Minstens acht bedrijven worden momenteel onderzocht vanwege het jarenlang betalen van geld aan een privévennootschap van de voormalig topman Gerhard M en zijn zoon, Marco M. De betalingen zouden hebben plaatsgevonden van 2006 tot 2013 en tellen bij elkaar op tot een bedrag van ruim twee miljoen euro. M. en zijn zoon onthouden zich van elk commentaar. De bedrijven die smeergeld zouden hebben betaald in ruil voor opdrachten van HDI reageren vooralsnog ook niet, omdat het onderzoek nog loopt.

In de periode waarin de onregelmatigheden plaatsvonden, was KPMG de accountant bij HDI. KPMG-woordvoerder Tommie Dijstelbloem zegt in een reactie dat KPMG destijds het onderzoek naar de onregelmatigheden in gang heeft gezet: "In 2012 kwam KPMG de onregelmatigheden bij HDI-Gerling op het spoor. Dit hebben wij toen gemeld aan de raad van commissarissen. Dit leidde onder meer tot bestuurlijke boetes van De Nederlandsche Bank. Het balletje van dit huidige onderzoek door de FIOD en het OM is toen gaan rollen."

KPMG is vanwege de verplichte kantoorroulatie sinds twee jaar niet meer de accountant bij HDI; Mazars heeft vanaf boekjaar 2014 het stokje overgenomen.

Gerelateerd

Afbeelding Fraude en corruptie

Mark Thompson, SFO: 'We kunnen niet alles zelf ontdekken'

Toen hij las over de Panama Papers kon Mark Thompson een glimlach niet onderdrukken. "I thought it was brilliant", zegt de coo van het Britse Serious Fraud Office (SFO). Sinds kort kan dat bureau ook bedrijven vervolgen die belastingontduiking faciliteren in het buitenland. Accountant.nl sprak Thompson in Brussel, na afloop van een Transparency International-bijeenkomst over corruptiebestrijding.

x 0 Lex van Almelo

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang vier keer per week (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox..