Nieuws

KPMG rapporteerde onregelmatigheden industriële verzekeraar

Verzekeraar HDI-Gerling is door DNB beboet vanwege een nalatige bedrijfsvoering en belangenverstrengeling. Huisaccountant KPMG van de verzekeraar zegt de financiële onregelmatigheden te hebben gemeld aan de commissarissen, die nog van niets wisten.

KPMG heeft in een verklaring over de berichtgeving rond haar eigen rol als controlerend accountant van HDI-Gerling toegelicht. Daarin stelt zij dat alle voorgeschreven procedures zijn doorlopen.

"Op 13 december 2012 heeft de externe accountant van KPMG bij HDI-Gerling Verzekeringen, in het kader van de controle van de jaarrekening, over mogelijke onregelmatigheden van bestuurders van HDI gerapporteerd aan de voorzitter van de raad van commissarissen van HDI", aldus de schriftelijke reactie van KPMG. "Na de geconstateerde onregelmatigheden heeft KPMG vervolgonderzoek verricht en de resultaten hiervan zijn met DNB gedeeld."

HDI-Gerling uit Rotterdam heeft twee bestuurlijke boetes gehad van DNB van in totaal 60.000 euro. Deze boetes zijn een reactie op ongeoorloofde leningen die de bestuursvoorzitter van HDI zichzelf en zijn vrienden toekende met geld van het verzekeringsbedrijf. Hij overtrad hiermee de Wft (Wet op het financieel toezicht).

HDI-Gerling is een schadeverzekeringsmaatschappij voor de industriële sector, actief in Nederland en Duitsland. Volgens DNB zou de voormalige bestuursvoorzitter 3,1 miljoen euro hebben geleend van HDI om een appartement in Spanje te kopen. Het ging om een ongedekte lening tegen 4 procent rente, zonder onderpand. De raad van commissarissen was niet op de hoogte.

"Een ongedekte persoonlijke lening van € 1,6 mln tegen 4% rente is commercieel niet gebruikelijk", aldus DNB.

Het eigen leningdeel van de bestuursvoorzitter was 1,6 miljoen euro. Daarnaast zou de bestuursvoorzitter een miljoen euro van HDI hebben geleend aan vrienden die in zakelijke problemen waren gekomen. De conclusie van DNB: "Niet is gebleken van enig zakelijk belang van HDI-Gerling. Hier is sprake van vermenging of in ieder geval de schijn van vermenging met privébelangen."

Ook financierde HDI een plezierjacht en verrichtte het betalingen van ruim vijf ton aan een racevereniging waar geen sponsorcontract mee bestond.

DNB constateert dat het HDI ontbrak aan adequate procedures en maatregelen voor een integere bedrijfsuitoefening. Ook waren de bevoegdheden van de ceo, cfo en cro in één persoon verenigd en was er geen adequate functiescheiding, aldus DNB.

Inmiddels is de bestuursvoorzitter vervangen en heeft HDI voldoende herstelmaatregelen getroffen.

KPMG stelt dat de interne procedures zijn doorlopen die in dit soort gevallen van toepassing zijn. "Onze accountant heeft de interne procedures naar aanleiding van de fraudemelding doorlopen en afgerond. Het boetebesluit van DNB aan HDI is, zoals gebruikelijk in dergelijke situaties, voor ons aanleiding om nader onderzoek te overwegen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.