Nieuws

OM legt beslag op 70 miljoen euro in onderzoek naar witwassen

Een samenwerkingsverband van de politie en Fiod heeft onder leiding van het Arrondissementsparket Rotterdam beslag gelegd op bankrekeningen met een saldo van ruim 70 miljoen euro.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De miljoenen zijn afkomstig van een bedrijf dat zijn statutaire zetel heeft in Rotterdam en verdacht wordt van witwassen. Het gaat om een bedrijf dat zich bezighoudt met financiële dienstverlening. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het vermoeden is dat een aantal transacties van het betrokken bedrijf geen bedrijfseconomisch doel dienden. Verder maakte het bedrijf ook gebruik van diensten die de anonimiteit bevorderen zoals het inschakelen van een trustkantoor, wat het OM ziet als signalen die kunnen wijzen op witwaspraktijken.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een melding bij de Financial Intelligence Unit Nederland. Een zogenoemde transactiemelding wordt gedaan bij FIU-Nederland wanneer meldplichtige organisaties een ongebruikelijke transactie tegenkomen. De melding - die betrekking had op het aanwezig hebben van een groot bedrag aan liquide middelen - werd door de FIU-Nederland onderzocht en als verdachte transactie beschikbaar gesteld aan het zogenoemde Integrale afpakteam.

Onder leiding van het OM Rotterdam werd het onderzoek opgestart. Daarin werd ook samengewerkt met het Functioneel Parket. Het onderzoek naar het bedrijf wordt de komende tijd voortgezet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.