Oppositie: opheldering over onderzoek fiscus
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen opheldering over een adviescommissie bij de Belastingdienst, waar een reorganisatie helemaal uit de hand is gelopen.
De commissie werd vorig jaar zomer ingesteld door de hoogste baas van de Belastingdienst, Hans Leijtens. Die stapte vrijdag op, ruim een jaar na zijn aanstelling.
Het bestaan van de commissie, waarin overigens alleen ex-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen zit, is niet met de Tweede Kamer gedeeld, klaagde D66-parlementariër Steven van Weyenberg woensdag. De instelling van de commissie bleek uit een officiële bekendmaking dinsdag.
Van Weyenberg wil van het kabinet weten wat het doel is van de commissie. Ook vraagt hij zich af of de commissie nog wel nodig is nu de hele aansturing van de fiscus al is veranderd. Verder vindt hij dat verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) de bevindingen van de commissie "vanzelfsprekend" met de Kamer moet delen.
Kamerlid Farshad Bashir van de grootste oppositiepartij SP noemt de zaak "erg opmerkelijk." Hij beschouwt het bestaan van de commissie als een ambtelijk onderzoek naar het functioneren van Wiebes, dat is stilgehouden.
Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is uiterst verbolgen over het "geheime" onderzoek. Hij eist dat Wiebes meer openheid geeft. "Dit is de laatste kans voor Wiebes om alles te vertellen wat hij had moeten vertellen", dreigt hij.
Een woordvoerder van de bewindsman benadrukt dat het om een intern onderzoek gaat. Wiebes zelf wees vorig jaar een zogenoemde commissie van wijzen aan om de hele besluitvorming bij de fiscus onder de loep te nemen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Ombudsman heropent onderzoek naar fiscus
De Nationale ombudsman heropent per direct een onderzoek naar het verstrekken van foutieve informatie door de Belastingdienst over dwangbevelen voor met name ondernemers.
x 0FNV: onveilig werkklimaat bij Belastingdienst
Bij de Belastingdienst heerst een afrekencultuur die leidt tot angst onder medewerkers om misstanden te melden.
x 0'Fiscus negeerde jarenlang misstanden'
De Belastingdienst heeft jarenlang interne meldingen van misstanden bij de fiscus genegeerd.
x 1Hoekstra verlengt contract ING met fiscus
ING mag nog zeker tot en met 2024 het betalingsverkeer van de Belastingdienst blijven verzorgen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) meldt dat hij het contract met de bank, dat in 2022 afloopt, met twee jaar verlengt. Reden is dat de fiscus al een aantal grote verandertrajecten heeft lopen.
x 0Fiscus keek over erfenissen miljonairs heen (FD)
De Belastingdienst heeft de nabestaanden van bijna honderd miljonairs vorig jaar ten onrechte laten weten dat ze geen aangifte hoefden te doen voor de erfbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR), dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
x 0