Wiebes neemt verdere maatregelen tegen belastingontduiking
Staatssecretaris Wiebes van Financiën neemt een reeks aanvullende maatregelen tegen belastingontduiking.
Hij kondigt aan dat de kortingen op boetes voor zwartspaarders die vrijwillig inkeren volledig worden afgeschaft. Vergrijpboetes die zijn opgelegd aan adviseurs die meewerken aan belastingontduiking, kunnen openbaar gemaakt worden. Ook stelt Wiebes voor het verschoningsrecht voor advocaten en notarissen in de fiscaliteit in te perken.
De staatssecretaris schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen volgen onder meer op publicaties naar aanleiding van de Panama Papers. "Het kabinet vindt dat belastingontduiking moet worden aangepakt", aldus Wiebes. "Het is belangrijk dat iedereen de belasting betaalt die hij moet betalen. Dat sommige belastingbetalers hier onderuit proberen te komen door middel van fraude, is ontoelaatbaar."
Afschaffen inkeerregeling
Door het afschaffen van de inkeerregeling kan de Belastingdienst straks boetes opleggen aan belastingplichtigen die inkeren binnen twee jaar nadat zij opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte hebben gedaan. Nu maakt de wet nog een onderscheid tussen belastingplichtigen die inkeren vóór en na de termijn van twee jaar.
De staatssecretaris heeft de boete voor belastingplichtigen die na twee jaar inkeren met ingang van 1 juli 2016 verhoogd van 60 procent naar 120 procent. Dit nieuwe boetemaximum gaat ook gelden voor mensen die binnen twee jaar inkeren.
Openbaarmaking vergrijpboetes
De Belastingdienst kan adviseurs die hun klanten helpen bij belastingontduiking straks steviger aanpakken. De staatssecretaris stelt voor dat onherroepelijke vergrijpboetes voor adviseurs die hebben meegewerkt aan belastingontduiking, openbaar gemaakt kunnen worden.
Fiscaal verschoningsrecht
De staatssecretaris stelt verder voor om het fiscaal verschoningsrecht voor notarissen en advocaten in te perken. Dit moet voorkomen dat de Belastingdienst niet adequaat belasting kan heffen en innen, omdat een zogeheten geheimhouder gebruikmaakt van het fiscaal verschoningsrecht.
De staatssecretaris zal in 2017 wetsvoorstellen in consultatie brengen waarin de verschillende maatregelen zijn uitgewerkt.
(Bron: Ministerie van Financiën)
Gerelateerd

Pheijffer adviseert over frauderisico's bij herziening motorrijtuigenbelasting
Hoogleraar Marcel Pheijffer heeft onderzoekers geadviseerd over frauderisico's bij 'betalen naar gebruik' voor de motorrijtuigenbelasting. Het onderzoek werd verricht...

Taakstraf tegen bestuurder en geldboete voor adviesbureau wegens belastingfraude
Een 64-jarige aandeelhouder en bestuurder van een adviesbureau uit 's-Hertogenbosch is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot 120 uur taakstraf wegens omzetbelastingfraude....

Pakkans belastingfraude kleiner door minder handmatige controles Belastingdienst
De kans dat belastingfraudeurs worden gepakt is veel kleiner geworden. Door personeelstekort heeft de Belastingdienst te weinig mensen beschikbaar om aangiftes handmatig...

Duits OM doet inval bij KPMG in Frankfurt
Het Duitse openbaar ministerie heeft een inval gedaan bij KPMG in Frankfurt. Het OM onderzoekt de rol van het kantoor wegens mogelijke betrokkenheid bij 'Cum-Ex'-praktijken.

Vijftien maanden cel geëist tegen 'fiscalist' voor belastingfraude
Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijftien maanden cel tegen een administrateur-belastingadviseur uit Zeist, wegens fiscale fraude. De man zou voor zijn cliënten...