Nieuws

AFM wil maatregel tegen accountant FC Twente

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft FC Twente met boekhoudkundige trucs geschoven met miljoenen in de jaarrekeningen. Ze wil dat de tuchtrechter een maatregel oplegt aan de accountant die destijds de jaarrekeningen goedkeurde.

Zo stond er in de jaarrekening 2012-2013 een omzet van twaalf miljoen aan tv-gelden, terwijl die deal pas een jaar erop gesloten werd. Dit bedrag zou de club krijgen voor de rechten om wedstrijden van FC Twente uit te zenden. Een dergelijke omzet hoort pas in de boeken te staan als die ook is gerealiseerd. Ook werd de restwaarde van het stadion van nihil plots verhoogd tot twintig miljoen euro. Zonder de deal rond de tv-gelden en de schatting nader te onderzoeken nam de accountant de cijfers over, verwijt de AFM hem in de tuchtzaak vrijdag in Zwolle. Door de tv-gelden vast in te boeken te zetten behaalde de club een positief in plaats van een negatief resultaat.

Volgens de raadsman van de accountant was er een mondelinge overeenkomst over de zogeheten 'tv-deal' van 2013. En dus kon de omzet geboekt worden. "De AFM is het niet eens met zijn visie en dus concludeert ze: hij zat fout." Het stadion is met dertigduizend zitplaatsen qua grootte de vierde van het land. "De Grolschveste een boekwaarde van nul geven, is boekhoudkundig niet te verdedigen."

De club verkeerde die jaren in financiële nood. Begin dit jaar verlengde de gemeente Enschede een eerder verstrekte lening van zeventien miljoen euro en een garantstelling van ruim acht miljoen euro. Zonder die steun van de gemeente was de kans op een faillissement van de club 'honderd procent', werd destijds gemeld.

Reactie accountant

Accountantskantoor Ten Kate Huizinga Audit NV, waar de betrokken accountant eerder aan verbonden was, heeft via een persbericht op de tuchtzaak gereageerd. Het kantoor wijst er op dat de controleverklaringen over de boekjaren 2012-2013 en 2013-2014 in de daarop volgende jaren "succesvol zijn ingetrokken".

Het kantoor en de betrokken accountant hebben "uitvoerig en langdurig met de AFM gediscussieerd over de wijze waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd". Ook heeft het kantoor volgens het persbericht "in alle transparantie volledig bijgedragen aan het onderzoek van de toezichthouder". 

De tuchtzaak "betreft in de kern de vraag hoe wettelijke normen moeten worden uitgelegd en geïnterpreteerd", aldus Ten Kate Huizinga, dat het oordeel van de Accountantskamer "met belangstelling" tegemoet ziet. 

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.