Nieuws

DAF-claim tegen EY verjaard

De Rechtbank Rotterdam heeft de claim van DAF-obligatiehouders tegen EY van tafel geveegd. De Stichting Finidaf, waarin de eisers zijn verenigd, heeft niet kunnen aantonen dat de vordering op de accountant tijdig is ingediend.

Lex van Almelo

In februari 1993 ging Doornes Automobiel Fabriek (DAF) failliet. Volgens de Raad van Tucht had de controlerend accountant van DAF - een rechtsvoorganger van EY – ten onrechte een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekening over 1991. De continuïteit van DAF was namelijk niet gewaarborgd. In hoger beroep werd de klacht tegen de accountant echter ongegrond verklaard.

Ruim veertig obligatiehouders van DAF eisten een schadevergoeding van 130 miljoen euro inclusief rente. De Rechtbank Rotterdam zei in 2016 al in een tussenvonnis dat de vordering van Finidaf te laat is ingediend. De obligatiehouders hadden namelijk al vóór 2004 kunnen weten dat de accountant waarschijnlijk in de fout was gegaan. De rechtbank gaf Finidaf vorig jaar de gelegenheid om te bewijzen dat (sommige) obligatiehouders daarvan niet tijdig op de hoogte waren, zodat hun vordering niet is verjaard.

Onlangs zei de Rechtbank Rotterdam dat Finidaf daarin niet is geslaagd. De enquête die de stichting heeft gehouden onder obligatiehouders was sturend en suggestief. Bovendien hebben ook twee obligatiehouders meegedaan die niet zijn aangesloten bij de stichting.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.