Nieuws

NBA geeft geen gehoor aan verzoek SWA om tuchtklachten tegen oob-accountants

Het bestuur van de Stichting Wakkere Accountants (SWA) vraagt de NBA om tuchtklachten in te dienen tegen alle accountants werkzaam bij oob-kantoren. De NBA heeft de SWA inmiddels laten weten niet op dat verzoek in te gaan.

Volgens de SWA worden accountants in het mkb zwaarder bestraft door de tuchtrechter als de kwaliteit tekort schiet. Dat schrijft de stichting in een brief aan het bestuur van de NBA. De Accountantskamer legt volgens de SWA bij mkb-accountantskantoren relatief zware straffen op, zoals een waarschuwing, schorsing of zelfs doorhaling uit het register, als het stelsel van kwaliteitsbeheersing onvoldoende wordt bevonden. “Opvallend is dat dergelijke maatregelen tegen oob-kantoren ontbreken, terwijl de AFM bij herhaling duidelijk maakte dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing bij geen enkel oob-kantoor voldoet”, zo schrijft de SWA. “Dat zou moeten hebben geleid tot tuchtrechtelijke klachten, ingediend door de NBA.”

De SWA vraagt het bestuur van de NBA daarom bij de Accountantskamer in Zwolle tuchtklachten in te dienen tegen de accountants van Accon, Baker Tilly Berk, BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, Mazars en PwC. De stichting wil dat de NBA dat voor 1 november aanstaande doet. Als het NBA-bestuur geen gevolg geeft aan de oproep, overweegt het SWA-bestuur zelf deze tuchtklachten in te dienen.

Reactie NBA

De NBA heeft op 6 oktober aan de SWA laten weten niet in te gaan op het verzoek om tegen alle oob-accountants tuchtklachten in te dienen. De beroepsorganisatie wijst er op dat de AFM belast is met het toezicht op oob-accountantsorganisaties. “Bij het door haar zelf uitgeoefende toezicht zet de AFM slechts heel beperkt de indiening van een tuchtklacht in om haar doel te bereiken – een goede uitvoering van wettelijke controles.” Volgens de NBA kiest de AFM waar mogelijk voor andere middelen dan het indienen van tuchtklachten, zoals het opleggen van een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom.

“In de bevindingen van de AFM over de accountantsorganisaties met een oob-vergunning zien wij geen aanleiding om zelf en masse klachten in te dienen tegen alle accountants die daar werkzaam zijn of daaraan zijn verbonden omdat wij daarmee in feite het beleid dat de AFM voert bij het door haar uitgeoefende toezicht op oob-vergunninghouders doorkruisen”, aldus de NBA. “Een dergelijke handelwijze zou bovendien in strijd zijn met ons eigen beleid bij het indienen van tuchtklachten.”

De NBA geeft in de brief ook aan zich niet te herkennen in het verwijt van de SWA dat de beroepsorganisatie meer geïnteresseerd is in de belangen van grote accountantspraktijken dan in die van middelgrote of kleinere kantoren, “getuige onze vele activiteiten voor mkb-accountantspraktijken”.

De Stichting Wakkere Accountants laat sinds 2007 af en toe van zich horen. Destijds deed de groep een mislukte poging om de macht te grijpen in het bestuur van het toenmalige NIVRA. Vervolgens werd door de SWA een eigen beroepsvereniging opgericht van ‘register adviseurs’.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.