Nieuws

'Baker Tilly Berk zette risicovolle belastingconstructies op'

Het accountants- en advieskantoor Baker Tilly Berk (BTB) zou jarenlang risicovolle belastingconstructies hebben opgezet voor zijn klanten.

Dat meldt het Financieele Dagblad. BTB zou dit zelf hebben toegegeven in een brief die het kantoor in 2015 aan het ministerie van Financiën heeft gestuurd. Maandag werd in de Accountantskamer uit de brief geciteerd tijdens de behandeling van een tuchtklacht tegen Romke van der Veen, voormalig bestuursvoorzitter van BTB.

De tuchtklacht draait om een illegale internationale belastingconstructie die BTB opzette voor de voormalige klant, een ondernemer in woondecoratie. De ondernemer is zelf verdachte in een onderzoek van het OM naar belastingontduiking en valsheid in geschrifte, maar beweert dat BTB het initiatief nam tot het opzetten van de belastingconstructie en diende daarom een tuchtklacht in. Van der Veen was tot en met 2012 de extern accountant van de onderneming.

In september 2014 trad Van der Veen af in verband met de zaak. BTB stelde meteen een intern onderzoek in, en schakelde Nauta Dutilh in voor een onafhankelijk extern onderzoek. Tevens is een melding bij de AFM gedaan en beloofde het kantoor volledige medewerking aan het onderzoek van de Belastingdienst. Ook is het bestuur een breder onderzoek gestart gericht op maatregelen die herhaling moeten voorkomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.