Nieuws

Novak sluit convenant met ONL tijdens dag voor mkb-accountant

Novak, de belangenclub voor mkb-accountants, wil samenwerken met ondernemersorganisatie ONL. Op 14 december tekenden beide organisaties een convenant.

ONL en Novak roepen het nieuwe kabinet op om het mkb te ondersteunen met maatgericht beleid. De beide organisaties willen mkb-ondernemers helpen hun ondernemingsvaardigheden te versterken. Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL, en Novak-voorzitter Marco Moling tekenden hun convenant 'Samenwerken voor het mkb' tijdens de Novak Dag van de mkb-accountant in Nieuwegein.

Biesheuvel, ruim dertig jaar ondernemer "in schroefjes en moertjes", stelde dat "schijnbare zekerheden" in de economie verdwenen zijn sinds de crisis van 2008. Het gaat beter met Nederland, maar die crisis "zit nog tussen de oren", aldus Biesheuvel. Hij benadrukte het belang van het mkb en met name van het kleinbedrijf als banenmotor van Nederland. 93 procent van alle bedrijven zijn 'microbedrijven' en slechts 0,2 procent behoort tot het grootbedrijf. Toch is veel regelgeving vooral gebaseerd op dat grootbedrijf, er is daarom meer flexibiliteit nodig.

Rotonde

De ONL-voorman, die nog wist hoe zijn vader jaarlijks de voorraden en debiteuren "doorbelde aan de accountant", zag voor accountants nu vooral een rol weggelegd als trusted advisor. "Als ondernemer rijd ik op een rotonde. De accountant is heel belangrijk om aan te geven welke afslag ik moet nemen. De bank bel ik daarvoor niet meer", zei Biesheuvel.

Novak-voorzitter Moling benadrukte tegenover de meer dan 350 aanwezige mkb-accountants dat het tijdens de bijeenkomst niet over hem moest gaan, maar over de mkb-accountant. Hij zei dan ook niets over de aanstaande ledenvergadering van de NBA. Ambitie van Novak is volgens Moling om jaarlijks een event te organiseren "waar de mkb-accountant echt centraal staat". Hij refereerde aan het Novak-manifest, dat rust op drie pijlers: "vakkennis, klantkennis en vooral zelfkennis".

Finansofobie

Keynote spreker historicus Maarten van Rossem vroeg zich af wat hij moest zeggen "over een beroep dat ik helemaal niet begrijp". Naar eigen zeggen lijdt de bekende brombeer aan 'finansofobie': "alles wat met geld te maken heeft stel ik uit. Ik ben iemand die vergeet rekeningen te sturen en dan boos is dat ze niet betaald worden".

In de optiek van Van Rossem moeten accountants streven naar meer regelgeving in plaats van minder, want dat is een "prima verdienmodel". En regels dragen in zijn optiek bij aan de gezondheid van de Nederlandse samenleving.

Van Rossem verwees naar het recent verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat aangeeft dat het eigenlijk veel beter gaat met Nederland dan je te midden van al het geklaag zou denken. Hij hekelde daarbij de rol van social media. "Twitter is een open riool, daar kunt u op lezen dat ik een Stalinistische pedofiel ben, of een beschimmeld fossiel."

De volgende editie van de Novak Dag van de mkb-accountant vindt plaats op 13 december 2018.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.