Nieuws

KPMG meldt omstreden 'commissie' SHV als omkoping bij FIU

KPMG heeft na het verwerven van de controleopdracht bij handelshuis SHV in 2015 direct melding gemaakt van omkoping door het familiebedrijf in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit een uitgebreide reconstructie door NRC.

Door een dochterbedrijf van SHV werd jarenlang aan inkopers voor olie- en chemiebedrijven in het Midden-Oosten commissie betaald, in ruil voor het verkrijgen van opdrachten. Uit het onderzoek van NRC blijkt dat het bestuur van het handelshuis van de omstreden betalingen op de hoogte was, maar er niet tegen optrad.

De betalingen werden gedaan door SHV-dochterbedrijf Econosto Mideast in Dubai, dat door een overname in 2009 in handen kwam van SHV. In dat jaar neemt SHV namelijk technisch handelshuis Eriks over, dat een jaar eerder Econosto had ingelijfd. Volgens NRC betaalde Econosto ongeveer een miljoen euro per jaar aan commissie, waarvoor ook een schaduwboekhouding werd bijgehouden.

Accountantsverslag

Toenmalig controlerend accountant PwC heeft in 2010 in haar accountantsverslag aan de firma Eriks melding gemaakt van de omstreden betalingen door Econosto. Dat verslag is ook gepresenteerd aan de Raad van Commissarissen van Eriks, waarin het uit vier leden bestaande bestuur van SHV zitting heeft. "In het verslag staat om welke bedragen het gaat, hoe de commissies niet goed in de boeken worden verwerkt, dat niemand bijhoudt naar wie de bankbiljetten gaan en dat hiermee de wet wel eens zou kunnen worden overtreden", aldus NRC. Volgens de krant heeft PwC, dat destijds alle dochterondernemingen van SHV controleerde, "er uitgebreid met het management van de betrokken bedrijven over gesproken".

PwC ging echter niet zo ver dat het melding maakte van de omstreden betalingen bij de FIU (Financial Intelligence Unit – Nederland). KPMG, dat in 2015 het stokje van PwC overnam, vond de betalingen in het Midden-Oosten wel reden om deze als omkoping te melden bij de FIU.

Advocaten

SHV heeft sindsdien advocatenkantoor De Brauw ingehuurd voor intern onderzoek. De Brauw liet zich daarbij ondersteunen door forensisch experts van Deloitte. Eind 2015 is SHV samen met de advocaten dochterbedrijf Econosto in Dubai binnengevallen.

Zowel SHV als PwC geven geen nader commentaar aan de onderzoekers van NRC. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat "corruptie prioriteit heeft" en dat signalen daarvoor "worden beoordeeld op aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.