Nieuws

OM verdenkt PwC in corruptiezaak SHV

Accountantskantoor PwC is door het Openbaar Ministerie (OM) aangemerkt als verdachte in het corruptieonderzoek rondom de dochterbedrijven van familiebedrijf SHV Holdings. Daarnaast schikt het OM met de dochterbedrijven voor een bedrag van 41,6 miljoen euro.

Het OM kondigde de schikking vanochtend aan. Vijf dochterbedrijven van SHV betalen in totaal 41.621.000 euro. Het OM verwijt de bedrijven ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en overtreding van internationale handelssancties. Tevens schrijft het OM "een accountantskantoor" als verdachte te hebben aangemerkt. "Het onderzoek naar dit kantoor is nog niet afgerond", aldus het OM. Bronnen rond het onderzoek meldden vanochtend dat het PwC betreft.

PwC zegt kennis genomen te hebben van het bericht van het Openbaar Ministerie. "Het onderzoek betreft mogelijke onregelmatigheden in de jaarrekeningen 2009 en 2010 van Econosto Mideast BV. PwC heeft in 2017/2018 een intern onderzoek hiernaar uitgevoerd en inmiddels diverse maatregelen genomen om haar interne procedures verder te verbeteren. Uit dit onderzoek zijn geen indicaties van verwijtbaar strafrechtelijk handelen naar voren gekomen. We wachten op dit moment het onderzoek van het OM verder af", aldus een woordvoerder van PwC.

Tuchtklachten

De corruptiezaak rondom SHV leidde ertoe dat de AFM in 2018 tuchtklachten indiende tegen twee accountants van PwC. Dit leidde in juni 2020 tot een berisping voor de componentaccountant van SHV-dochteronderneming Eriks/Econosto Mideast, maar de status is nog niet definitief.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.