Nieuws

FIOD onderzoekt omkoping en oplichting SHV-dochters

De fiscale opsporingsdienst FIOD doet strafrechtelijk onderzoek naar drie dochterbedrijven van SHV: Econosto, Mammoet en Nutreco.

Dat schrijft het NRC. Econosto Mideast, dat technische onderdelen levert, en Mammoet, dat zwaar transport verzorgt, worden verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en overtreding van de sanctieregelgeving. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdenkingen bevestigd. Ook SHV-dochter Nutreco (diervoederfabrikant) wordt onderzocht.

Vorig jaar melde NRC al dat Econosto jarenlang "omstreden commissies" betaalde in het Midden-Oosten. Econosto zou vertegenwoordigers van olie- en chemiebedrijven geld hebben betaald in ruil voor het plaatsen van orders. Ook Mammoet wordt verdacht van omkoping. Mammoet zou 3 miljoen euro hebben betaald aan een tussenpersoon voor het bergen van scheepswrakken in de baai van Nouadhibou in Mauritanië. Bij die operatie was 40 miljoen euro EU-geld gemoeid.

Tuchtklachten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs tuchtklachten ingediend bij de Accountantskamer tegen twee accountants van PwC die betrokken waren bij dit dossier. De klachten hebben betrekking op de wettelijke controles die zijn uitgevoerd naar jaarrekeningen over de boekjaren 2011-2014. Oudere boekjaren zijn op grond van het tuchtrecht verjaard.

De AFM maakte in april vorig jaar bekend een onderzoek in te stellen naar PwC naar aanleiding van publicaties in NRC Handelsblad begin 2017 over de betalingen bij Econosto. Het onderzoek naar de rol van de accountantsorganisatie PwC in deze zaak loopt nog, aldus de toezichthouder.

Volgens NRC waren de verschillende accountants van SHV op de hoogte van de betalingen bij Econosto. EY waarschuwde intern, en PwC deed dat in 2010. In 2015 trad KPMG aan als controlerend accountant, en voor zover bekend was dit de eerste accountant die extern melding deed van de omkopingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.