Nieuws

Accountant hield ogen dicht bij controle steekpenningen

De Accountantskamer heeft een accountant berispt, omdat hij onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar contante betalingen door SHV-dochter Econosto Mideast.

Lex van Almelo 

De accountant van PwC ging er bij de controle vanuit dat het probleem met de contante betalingen was opgelost, terwijl het controleteam erop was gewezen dat die betalingen nog altijd bestonden. De voorganger had het als "critical audit matter" aangemerkt. De accountant heeft daarna aanbevolen dit soort betalingen voortaan per bank te laten verlopen, maar heeft niet onderzocht of die aanbevelingen zijn opgevolgd. Volgens de Accountantskamer heeft de accountant niet de ogen gesloten voor de contante betalingen, maar zijn ogen "nooit open gedaan". Ook heeft hij geen frauderisico’s geïdentificeerd. Hij had de fraude echter niet hoeven melden bij de recherche, omdat die niet materieel was.

De Autoriteit Financiële Markten had een klacht ingediend tegen de accountant en een kantoorgenoot, nadat NRC Handelsblad in 2017 over de betaling en controle van steekpenningen had bericht. De klacht tegen de kantoorgenoot, die de jaarrekening van SHV controleerde, is ongegrond.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.