Nieuws

4 signalen dat een klant een crimineel is

Als accountant bestaat er altijd een kans dat criminelen van uw diensten gebruik proberen te maken. De Britse campagne 'Flag it up!' probeert Britse accountants daar bewust van te maken en geeft tips.

Veel accountants zullen denken "dat overkomt mij toch niet". De realiteit is echter dat veel criminelen steunen op de vaardigheden van accountants om geld wit te wassen of te frauderen, en dus vaak ook op zeer vernuftige wijze de accountant om de tuin weten te leiden.

De Britse campagne 'Flag it up!', een samenwerkingsverband van de overheid en de financiële sector, probeert accountants en advocaten bewuster te maken van de verschillende trucs die criminelen gebruiken om accountants in te zetten voor witwaspraktijken. De campagne stelde een top vier samen van de manieren waarop criminelen gebruikmaken van accountants:

  1. Bij het vragen van advies: criminelen met veel geld die op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden kunnen zich voordoen als vermogende individuen die 'slechts' op zoek zijn naar een manier om hun belastingverplichtingen te minimaliseren of hun geld ergens te parkeren met het oog op toekomstige verplichtingen.
  2. Bij het opzetten van zakelijke constructies of andere complexe juridische constructies, zoals trusts: het opzetten van trusts of brievenbusfirma's is vaak een rode vlag. Het is dé manier bij uitstek om connecties naar de crimineel te verdoezelen, zeker wanneer dit in landen gebeurt die het moeilijk maken om de eigenaar van een entiteit te achterhalen. Een klant die ook blijkt weinig te snappen van het bedrijf dat hij wil oprichten is eveneens een rode vlag.
  3. Bij het kopen of verkopen van vastgoed of andere activa: dit kan een dekmantel zijn voor het verplaatsen van zwart geld (layering-fase) of van het investeren van geld nadat het is witgewassen (integration-fase).
  4. Bij het uitvoeren van financiële transacties: cash storten of opnemen, valuta verhandelen, uitgeven of incasseren van cheques, het kopen en verkopen van aandelen, het verzenden en ontvangen van internationale overboekingen, het zijn allemaal handelingen die een crimineel graag aan een accountant overlaat, omdat de accountant toegang heeft tot alle financiële instellingen.

De campagne raadt uiteraard alle accountants aan om hun due diligence goed te doen, zowel bij het begin van een relatie als gedurende die relatie, voor het geval dat iemand van het rechte pad afdwaalt. Verder wordt aangeraden om bij elke vorm van twijfel de klant zelf directe vragen te stellen, omdat een crimineel in veel gevallen geen heldere antwoorden zal kunnen geven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.