Nieuws

Ontzette gerechtsdeurwaarder moet advocaatkosten ex-BFT-accountants vergoeden

Twee accountants die bij het Bureau Financieel Toezicht (BFT) werkten, hoeven geen schadevergoeding te betalen aan de gerechtsdeurwaarder die door hun toedoen uit zijn beroep is gezet. De Rechtbank Rotterdam wees de vordering van de deurwaarder af en wil dat hij de advocaat van de accountants betaalt.

Lex van Almelo

Eén van de BFT-accountants stelde in april 2013 vast dat de gerechtsdeurwaarder rommelde met de derdengeldenrekening van zijn kantoor. De rekening had een negatieve bewaringspositie, wat erop neerkomt dat de gerechtsdeurwaarder met zijn vingers aan het geld van anderen had gezeten.

Het BFT diende een klacht tegen de deurwaarder in bij de tuchtrechter die hem ontzette uit zijn ambt. De gerechtsdeurwaarder sloeg daarna terug met een reeks tuchtklachten tegen de (inmiddels vertrokken) registeraccountants van het bureau. De tuchtrechter heeft vier van de vijf klachten definitief ongegrond verklaard. Over één ongegrond verklaarde klacht moet het College van Beroep voor het bedrijfsleven nog uitspraak doen.

Wanorde erkend

De gerechtsdeurwaarder eiste ondertussen bij de civiele rechter een nader te bepalen schadevergoeding van de twee BFT-accountants. De accountants eisten op hun beurt dat de gerechtsdeurwaarder de 56 mille zou vergoeden die zij eerder uitgaven aan advocaatkosten. Bovendien wilden zij de proceskosten van deze civiele procedure vergoed hebben.

De Rechtbank Oost-Brabant heeft de vorderingen grotendeels afgewezen. De 56 mille zijn betaald door het BFT. Wel moet de deurwaarder een bedrag van 6710 euro aan griffierecht en advocaatkosten voor deze procedure vergoeden. Hij is namelijk de verliezende partij.

De gerechtsdeurwaarder baseert zijn vordering op onrechtmatige daad. Toezichthouders zijn als hoofdregel niet persoonlijk aansprakelijk wanneer zij ten onrechte een klacht indienen. De klacht is ook niet onterecht ingediend. Uit het vonnis van de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders leidt de rechtbank af dat de gerechtsdeurwaarder heeft erkend dat hij zijn administratie van het vierde kwartaal 2009 tot en met april 2010 niet op orde had. Juist vanwege die omstandigheid is de deurwaarder uit zijn ambt ontzet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.