Nieuws

Bovengemiddelde werkdruk voor accountants

Accountants staan bijna bovenaan de lijst van beroepen waarin de meeste werkdruk wordt ervaren.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 en 2015 (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de TNO. Voor alle meest voorkomende beroepen (ten minste 50 duizend werknemers) geldt dat de gemiddelde werkdruk tussen 2 (soms) en 3 (vaak) ligt. Accountants scoren een 2,5. Dat is net iets onder de hoogst ervaren werkdruk van 2,6.

Koks, artsen, juristen, managers zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs hebben volgens het onderzoek gemiddeld de hoogste ervaren werkdruk, namelijk van 2,6. Accountants vallen met een score van 2,5 in de groep daaronder, samen met financieel specialisten en economen, algemeen directeuren, winkeliers en teamleiders detailhandel, kelners en barpersoneel, productieleiders industrie en bouw, specialisten personeels- en loopbaanontwikkeling, psychologen en sociologen, adviseurs marketing, public relations en sales, keukenhulpen, zakelijke dienstverleners, docenten algemene vakken secundair onderwijs, maatschappelijk werkers, vertegenwoordigers en inkopers en gespecialiseerd verpleegkundigen.

De laagste gemiddelde werkdruk (2,1 en 2,0 en lager) hebben werknemers in de volgende beroepen: beveiligingspersoneel, chauffeurs van auto’s, taxi’s en bestelwagens, hoveniers, tuinders en kwekers, kassamedewerkers, leidsters kinderopvang en onderwijsassistenten en machinemonteurs.

De rangorde in werkdruk per beroep uit de NEA 2015 komt voor een aantal beroepsgroepen overeen met de bevindingen uit een ander onderzoek over het jaar 2000. Dat geldt voor de zorgberoepen, de leidinggevenden, en de leerkrachten. Boekhouders en kassiers echter hebben in het onderzoek van het eerdere onderzoek een lagere werkdruk dan uit de NEA 2015 blijkt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.