Nieuws

'Dubieuze rol VVD'er Keizer en EY-accountant bij verkoop uitvaarder'

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer was bij de overname van een uitvaartorganisatie verbonden aan zowel de kopende als de verkopende partij, waardoor hij het uitvaartbedrijf mogelijk in handen heeft gekregen voor een veel te lage prijs.

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer was bij de overname van een uitvaartorganisatie verbonden aan zowel de kopende als de verkopende partij, waardoor hij het uitvaartbedrijf mogelijk in handen heeft gekregen voor een veel te lage prijs.

Keizer raakte afgelopen weekend in opspraak na een publicatie in Follow the Money (FTM). Volgens FTM kreeg Keizer het uitvaartbedrijf, de Facultatieve, in handen voor een veel te lage prijs. Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer onderzocht vervolgens op verzoek van het tv-programma Nieuwsuur de overname. "Keizer was betrokken bij het bedrijf dat werd verkocht, bij de vereniging die verkocht, en hij was de kopende partij. Dus hij zat aan beide kanten van de tafel. Dat is opmerkelijk", aldus Pheijffer.  

In 2012 werd de waarde van het bedrijf geschat op 31 miljoen euro. Het bedrijf werd echter voor 12,5 miljoen euro verkocht, en Keizer en zijn partners kregen ook een winstuitkering van 12 miljoen euro cadeau, die bedoeld was voor leden van de vereniging.

Volgens Pheijffer was er één accountant van EY die alle drie de jaarrekeningen aftekende: die van de verkopende, de verkochte en de kopende partij. Die accountant zou volgens Pheijffer vraagtekens hebben moeten zetten bij het lage verkoopbedrag, omdat dit niet wordt onderbouwd in de jaarrekeningen. Volgens Keizer had het bedrijf echter veel schulden en verklaart dat de lage verkoopprijs. Volgens Pheijffer is dit niet te zien in de jaarverslagen. EY  zou volgens de NOS na het verschijnen van de berichtgeving het incident hebben gemeld bij de AFM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.