Nieuws

Klacht Lakeman tegen voormalige top PwC om SHV-dochter

Financieel activist Pieter Lakeman heeft een tuchtklacht ingediend tegen de voormalige top van accountantskantoor PwC. Volgens de voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) tolereerde PwC bij een van haar klanten jarenlang een omkopingsfraude en werd die niet bij de bevoegde overheidsinstanties gemeld.

De kwestie draait om Econosto Mideast uit Dubai, onderdeel van Eriks, dat weer een dochter is van het Nederlandse conglomeraat SHV. Eerder kwam uit berichtgeving van NRC naar voren dat mogelijk jarenlang omstreden commissies zijn betaald aan klanten en inkopers in het Midden-Oosten. Ook zouden klanten zijn misleid.

Volgens Lakeman duidt het feit dat geen fraudemelding werd gedaan op een gebrek aan integriteit bij de betrokken PwC-bestuurders.

Vorige week maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekend dat de toezichthouder een onderzoek start naar PwC vanwege de vermeende misstanden bij Econosto Mideast. Naar aanleiding van dat onderzoek trad Bart Koolstra af als lid van de raad van toezicht van de AFM. Koolstra was als senior partner van PwC betrokken bij de controle van Eriks.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.