Nieuws

Verbazing over intrekken derivatenboete ABN Amro

Er is in de markt veel verbazing over het intrekken van een boete van de AFM aan ABN Amro, die de bank kreeg vanwege het schenden van de zorgplicht in het derivatenschandaal.

Dat meldt onder meer het Financieele Dagblad. De AFM meldde onlangs in het jaarverslag over 2016 dat het een boete van 750.000 euro die ABN Amro in oktober 2015 kreeg, heeft ingetrokken. Volgens de AFM was de boete "niet meer opportuun", omdat de bank zich inmiddels heeft aangesloten bij het herstelkader rentederivaten. De boete werd echter ingetrokken in het eerste kwartaal van 2017, terwijl ABN Amro zich al in juli 2016 aansloot bij het herstelkader.

Uit onderzoek van het FD blijkt dat het bezwaar dat ABN Amro maakte tegen de boete nooit voor de rechter is gekomen. Volgens juridisch specialisten is de boete een strafmaatregel voor een gemaakte overtreding, en is het vreemd dat die overtreding achteraf ineens toch niet wordt bestraft. Daarbij heeft ABN Amro geen rol gespeeld bij het oplossen van de problemen; het herstelkader kwam er omdat de banken het probleem zelf niet goed aanpakten.

Rentederivaten zijn zeer complexe financiële producten die de risico's van rentewijzigingen voor klanten kunnen afdichten. Zes banken gingen in de fout met het weergeven van de risico's daarvan, waardoor betrokkenen veel geld kwijtraakten. De schade zou honderden miljoenen euro's bedragen. 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.